Nyheter

HD i USA begränsar miljömyndighets inflytande

Erin Tinerella demonstrerar i Washington mot klimatförändringar i samband med Högsta domstolens beslut att minska EPA:s makt att reglera utsläppskvoter från kraftverk.

Högsta domstolen har begränsat USA:s federala miljömyndighet, Environmental Protection Agency (EPA), och dess möjligheter att reglera utsläppskvoter från kraftverk. Kritiker menar att HD – istället för kongressen eller ledande expertmyndigheter – nu tar sig an rollen som utvecklare av USA:s klimatpolitik.

USA | Beslutet tros medföra stora konsekvenser för ”Clean Air Act” (”Lagen för ren luft”) från 1963, en federal lag som har beskrivits som ett av startskotten för den moderna miljörörelsen.

Beslutet faller dessutom i tät följd efter det historiska upprivandet av aborträtten, Roe v Wade, och innebär ett hårt slag för den amerikanske presidenten Joe Bidens möjligheter att med juridiken som kompass försöka driva USA bort från fortsatta utsläppskvoter i ohållbara mängder.

Från republikanskt håll hörs gillande röster och jubel över HD:s beslut, ett beslut som också från flera politiska håll välkomnas i tider av höjda energipriser och exportstopp från energi från exempelvis Ryssland – något som har öppnat dörren för återupprättade oljehandelsförbindelser med den svurna ärkefienden Venezuela, lett av Nicolas Maduro.

HD ”låter vår planet brinna”

Nancy Pelosi, talman i USA:s representanthus, skräder emellertid inte orden och menar att HD:s övervägande republikanska majoritet i och med beslutet har öppnat dörren för att ”låta vår planet brinna”, rapporterar The New York Times.

President Joe Biden och dennes administration tvingas i och med HD:s beslut att agera och mejsla fram en ersättande federal lag för att bromsa koldioxidutsläppen och garantera de amerikanska invånarna tillgång till ren och syrerik luft. Men läget är likväl skrämmande, menar Elena Kagan, liberal HD-domare och en av tre som röstade emot förslaget att begränsa EPA:s inflytande:

– Domstolen i sig, istället för kongressen eller den ledande expertmyndigheten, blir beslutsfattande i klimatfrågor. Jag kan inte tänka mig något mer skrämmande, säger Elena Kagan i ett uttalande, rapporterar Rolling Stone.

* * *
LÄS ÄVEN:
Andra rättigheter kan hotas om Roe v Wade faller
En rykande amerikansk mardröm
Texas olycka planterades med jordbruket

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.