Nyheter

Tyskland överlämnar två Beninbronser till Nigeria

Beninbronser som plundrades av brittiska soldater 1897 är nu på väg tillbaka till Nigeria från Tyskland, något som beskrivs som en milstolpe.

Beninbronser som plundrades av brittiska soldater 1897 är nu på väg tillbaka till Nigeria från Tyskland.
– Återbördandet är en milstolpe, säger Hermann Parzinger, chef vid Prussian Cultural Heritage i Berlin, till The Guardian.

TYSKLAND/NIGERIA | Två Beninbronser som hamnade i Tyskland efter att ha plundrats av brittiska soldater under en expedition i Benin City 1897 repatrieras nu tillbaka till den afrikanska kontinenten.

– Återbördandet är en milstolpe i processen att omvärdera kolonial orättvisa inom ramen för museisamlingar, säger Hermann Parzinger, chef vid Prussian Cultural Heritage i Berlin, till The Guardian.

Även i Storbritannien har koloniala kulturerövringar, däribland Beninbronser, återbördats till Nigeria, men när det gäller ansenliga The British Museums samling så vägrar det kulturhistoriska museet att släppa taget om över 900 objekt med motiveringen att lagstiftningar från 1963 respektive 1983 förhindrar dem från att göra det, rapporterar The Guardian.

”Stort kliv”

Hermann Parzinger menar, i det tyska fallet av kulturobjekt med afrikanska rötter, att det från och med nu handlar om ett ”lån” och inte om objekt som tyska kulturinstanser de facto äger – även om det långsiktiga målet förblir att återbörda samtliga Beninföremål till Nigeria:

– Genom att fullt ut förflytta ägandeskapet av alla våra Beninföremål till Nigeria tar vi ett stort kliv, säger Parzinger till tidningen.

* * *
LÄS ÄVEN:
Högerextremism fortsatt ”största hotet” mot tysk demokrati
IS-trogen grupp i Nigeria stärkt efter att rival rapporterats död
Benins nya abortlag ”kan rädda liv”

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.