Nyheter

Ex-premiärminister valsegrare i Pakistans folkrikaste provins

Pakistans folkrikaste provins – Punjab – gick till val, och segrare blev den avsatte premiärministern Imran Khans parti Tehreek-e-Insaf.

Imran Kahn, som för ett knappt kvartal sedan avsattes som Pakistans premiärminister till följd av en missförtroendeomröstning, har lett sitt parti till en jordskredsseger i landets folkrikaste provins: Punjab.

PAKISTAN | Imran Kahns parti Tehreek-e-Insaf stod som vinnare till 15 av 20 stolar som fanns i potten när Punjabs valberättigade gick till valurnorna i vad som varit en turbulent tid för Pakistan, både politiskt och socialt till följd av skenande inflation och arbetslöshet. 

Punjab är hemvist för cirka 100 miljoner invånare – över hälften av Pakistans invånarantal – och har i flera år varit ett starkt fäste för politikerklanen till vilken landets nuvarande premiärminister hör, Shehbaz Sharif.

Därför betraktas ex-premiärministerns seger i Punjab lika mycket som den sittande premiärministerns förlust i vad som beskrivits vara ett politiskt elddop och första riktiga prövning för Sharifs regering och dess folkliga förankring, rapporterar bland andra The New York Times.

Valsegern ger Imran Khan och hans rörelse politisk vind i segel och pressar premiärminister Sharif att tidigarelägga ett landsomfattande val som än så länge planerats äga rum nästa år.

”Enda vägen framåt är genom rättvisa och fria val. Alla andra vägar kommer bara leda till större politisk osäkerhet och djupare ekonomiskt kaos”, skrev Imran Khan i en tweet kort efter sitt partis valseger i Punjab.

* * *
LÄS ÄVEN:
Pakistans premiärminister avsatt – i kritiskt läge
63 döda i bombdåd mot moské i Pakistan
Fortsatta bondeprotester i Indien

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.