Nyheter

Jair Bolsonaro varnar för valfusk i Brasiliens kommande presidentval

Brasiliens president Jair Bolsonaro har vädrat misstankar om att landets presidentval den 2 oktober 2022 kan komma att utsättas för sabotage.

Brasilien går till valurnorna senare i höst. Mycket står på spel och landets president Jair Bolsonaro kan, om opinionsundersökningarna är en hint om sakers tillstånd, komma att förlora sitt försök att säkra en andra mandatperiod. Något som presidenten själv menar kan komma att bero på sabotage av Brasiliens valsystem.

BRASILIEN | Opinionsundersökningar förutspår att Brasiliens presidentval den 2 oktober blir en dyster historia för landets sittande president Jair Bolsonaro.

Under Bolsonaros styre har våldet och korruptionsskandalerna tvärtemot presidentens vallöften inte minskat – snarare har Sydamerikas största land och ekonomi gått i en alltmer auktoritär riktning och har inte hymlat med sin positiva syn på den brasilianska militärepoken mellan 1964 och 1985.

En brasiliansk "6 januari"?

Att Bolsonaro eventuellt skulle komma att förlora presidentvalet senare i höst bottnar enligt presidentens egen utsago i att landets valsystem lider risk att utsättas för sabotage. 

I ett 47 minuter långt tal, som även direktsändes för allmänheten att ta del av, varnade han för att den demokratiska stabiliteten kan vara i fara.

Jair Bolsonaro hänvisade till en hackning av Brasiliens valmyndighet 2018 och vädrade sin egen redan välkända åsikt att landets högsta domstol är illvilligt inställda till hans omvalskampanj.

"Nog med auktoritär populism"

Jair Bolsonaros utläggning och varningar faller inte i god jord hos presidentens många kritiker, varav många anser att uttalanden som dessa är en hint så god som någon att Bolsonaro – liksom sin politiske vapenbroder Donald Trump – inte lär acceptera någon valförlust.

– Det är hög tid att få ett slut på den här typen av desinformation. Det är också hög tid att säga nej till auktoritär populism, sa Edson Fachin, domare i Högsta domstolen, i en replik till Jair Bolsonaros påhopp mot Brasiliens HD.

Bolsonaro har tidigare i juni i år vädrat tanken om att kalla in brasiliansk militär som ”garant” för fria och säkra oktoberval. Det vore första gången som landets militär aktivt deltar i ett val i Brasilien sedan militärdiktaturens dagar.

"Oklart militärt stöd"

Men huruvida landets militär verkligen skulle backa upp ett illegalt maktsäkrande för Jair Bolsonaros räkning är desto mer oklart, menar Maynard Santa Rosa, armégeneral som också tjänstgjort i Bolsonaros kabinett:

– Han skulle falla. Han skulle inte ha det stödet, och jag tror han vet om det, sa Santa Rosa till The New York Times.

* * *

LÄS ÄVEN:
Brasiliens karnevalsäsong en politisk smältdegel
Jair Bolsonaro går till mittenparti inför presidentval
Elon Musk lierar sig med Jair Bolsonaro – i Amazonas

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.