Nyheter

Kina får nobben i Salomonöarna – ingen militärbas

Salomonöarnas premiärminister Manasseh Sogavare gör armkrok med Kinas utrikesminister Wang Yi under den senares besök i den salomonska huvudstaden Honiara den 26 maj 2022.

Salomonöarna kovänder och markerar istället sin försvarspolitiskt historiska position – som en del av Australiens bakgård, och i längden även USA:s, så som var fallet när önationen utgjorde viktig militärstrategisk utpost under andra världskriget.

SALOMONÖARNA | Önationens premiärminister Manasseh Sogavare har låtit meddela både regeringen i Peking – och sina egna väljare – att Kina ”aldrig kommer att befästa någon militärbas i mitt land”. 

Så hårda tongångar gentemot Salomonöarnas enskilt viktigaste handelspartner, och sedan några år tillbaka primära samtalsämne i inrikespolitiska kretsar, har varken den salomonska befolkningen eller kinesiska potentater kunnat höra från Sogavare – som i samma uttalande passade på att befästa Australien som ”valet av säkerhetspartner”, rapporterar bland andra The Guardian

Kina är däremot inte helt utanför banan, utan en potentiell partner för Salomonöarna om önationens skulle stå inför säkerhetsutmaningar som Australien inte kan bidra till att överbrygga. 

Manasseh Sogavare har på sistone hamnat under politisk lupp till följd av inhemska upplopp och västvärldens kritiska ögon för Salomonöarnas närmande till Kina – men nu menar premiärministern att det inte är tal om någon kinesisk militärbas i önationen, som det varit rykten om tidigare, och det på grund av rent ”regionala skäl”:

– Jag tror att anledningen är enkel; anledningen är regionalism, i det ögonblick vi etablerar en utländsk militärbas blir vi omedelbart en fiende. Och vi sätter också vårt land och vårt folk som mål för potentiella militära attacker, säger han till en rad medier, däribland The Guardian

Orden faller över ett Salomonöarna som alltjämt minns andra världskriget, då öriket och framför allt centralön Guadalcanal var hemvist för brutala och utdragna strider mellan Japan och USA. Guadalcanals centrala flygfält – och numera huvudstaden Honiaras internationella flygplats – var porten till luftherravälde över södra Stilla havet och slaget om ön kostade över 40 000 människor (japaner, amerikaner och civila salomonier) livet.

* * *
LÄS ÄVEN:
Etniska konflikter river sönder Salomonöarna
Salomonöarnas kinesiska kärleksrelation
Kinas nya bakgård

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Prenumerera gratis på vårt
Nyhetsbrev