Nyheter

Klimatförändringarna utgör det största hotet mot Antarktis

Ikoniska arter, som kejsarpingviner, riskerar att dö ut.

Klimatförändringarna utgör det största hotet mot Antarktis och södra oceanens ekosystem, enligt den senaste miljörapporten från Australia State of environment som släpptes i slutet av juli.

KLIMAT | Klimatförändringarna är en viktig drivkraft för förändringar i Antarktis, subantarktis och södra oceanen. Föroreningar, turism, kommersiellt fiske och en växande mänsklig närvaro påverkar också den antarktiska regionen, menar forskare från Australian Antarctic Division.

– Den antarktiska miljön är fortfarande i förhållandevis bra skick, men trycket på kontinenten och det omgivande havet ökar, säger forskaren Dirk Welsford i rapporten.

Till exempel smälter shelfis [del av glaciäris] snabbare på grund av temperaturhöjningar – det mänskliga fotavtrycket i regionen expanderar.

Oåterkalleliga förändringar

Rapporten visar på pågående klimatförändringsprocesser som sannolikt kommer att förändra den fysiska Antarktiska miljön under de kommande decennierna eller århundradena. Dessa förändringar kommer sannolikt att bli oåterkalleliga om inte politiska ingripanden och tekniska framsteg sker.

Mellan 1992 och 2017 orsakade den globala uppvärmningen att nästan 2700 gigaton (2700 miljarder ton) is från Antarktis smälte – vilket bidrog till en höjning av havsnivån med cirka 8 mm. Hastigheten med vilken isen smälter har fyrdubblats sedan slutet av 1900-talet.

Hastigheten med vilken den fysiska miljön förändras verkar vara snabbare än den hastighet med vilken antarktiska organismer kan anpassa sig, vilket gör att vissa ikoniska arter, som kejsarpingviner, riskerar att dö ut, menar Dirk Welsford.

Påverkar  klimat runt om i världen

Havsis reflekterar solens värme tillbaka till rymden, och havsisens tillväxt och återgång styr cirkulationen av enorma vattenmassor i södra oceanen som interagerar med andra globala havsströmmar, vilket i sin tur påverkar väder och klimat runt om i världen.

– Under vår livstid kan vissa arter uppleva en kortsiktig fördel, men i slutändan kommer Antarktis inte att se ut som det gör nu, eller som antarktiska pionjärer som Mawson, Scott och Shackleton upplevde det, säger Dirk Welsford i rapporten:

– Medan tiden rinner ut för att göra något, för att förhindra de mest extrema konsekvenserna, är jag ändå optimistisk att när det globala samfundet väl kommer samman, som det har gjort med Montrealprotokollet och andra klimatavtal, kan vi bromsa och till och med vända dessa förändringar.

***
LÄS ÄVEN:
Värmerekord i Antarktis
Mikroplast i nysnö på Antarktis: ”Inte bra”
”Hyperresistenta” bakterier på Antarktis oroar

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.