Nyheter

Värmerekord i Antarktis

Värmerekord och minskande ismassa i Antarktis.

Det har i veckan varit 30-40 grader varmare än normalt i Arktis och i Antarktis och värmerekord har slagits på minst en väderstation.
– Det är inte ett gott tecken när du ser sånt här hända, säger meteorologen Matthew Lazzara vid University of Wisconsin.

KLIMAT | En värmebölja har svept in över både Nord- och Sydpolen i veckan och forskare runt om i världen är chockade.

– Detta har aldrig hänt förut och går emot alla våra förväntningar när det gäller klimatet i Antarktis, sade polarforskaren Jonathan Wille på Université Grenoble Alpes till tidningen The Washington Post i veckan.

40 grader varmare än normalt

På den fransk-italienska Concordia-stationen i Antarktis, på 3 234 meters höjd, uppmättes temperaturen till minus 12,2 grader i fredags. Det är cirka 40 grader varmare än normalt.

På den ryska Vostok-stationen i Antarktis, som ligger närmare Sydpolen och på ännu högre höjd, slogs i veckan nytt värmerekord på minus 17,7 grader, cirka 15 grader varmare än det tidigare värmerekord på platsen, enligt vädertjänsten Maximiliano Herrera, specialiserad på extremväder..

Vostok-stationen blev känd då den sommaren 1983 registrerade den hittills lägsta temperaturen som har uppmätts i världen på minus 89,2 grader.
På den kustbelägna Terra Nova-basen i Antarktis, som just nu är på väg in i höstsäsongen, låg temperaturen i veckan på plus 7 grader.

Temperaturerna runt Nordpolen, i Arktis, närmar sig samtidigt nollan vilket är mycket ovanligt för årstiden, enligt glaciärforskaren Walt Meier.

– Det ska ju vara motsatta säsonger. Nord- och Sydpolen ska inte smälta samtidigt: Det är definitivt en ovanlig händelse. Det är ganska chockerande, säger Meier till nyhetsbyrån AP.

Minskad havsis

USA:s snö- och is-datacenter NSIDC säger att Antarktis havsis i slutet av februari för första gången sedan 1979 minskade i storlek till under två miljoner kvadratkilometer.

– Det skulle vara svårt att hävda att det inte finns ett avtryck av klimatförändringarna på en händelse som denna, säger Wille.

Men varken Wille, Lazzara eller Meier gör i nuläget någon direkt koppling mellan de ovanligt höga temperaturerna i veckan och klimatförändringar.
Värmeböljan i Antarktis har enligt Wille orsakats av ovanliga fenomen i atmosfären – en smal korridor av värme och väta – som bland annat har gett upphov till kraftiga regnoväder. Detta vädersystem – som uppstår ibland och i normala fall drar förbi ganska snabbt – ska sedan ha bromsats i en position över kontinenten av ett nytt högtryck.

Relaterade artiklar:
Expedition ska söka Shackletons fartyg
Hav kring Antarktis en ”separat ocean”
Maorier upptäckte Antarktis – tusen år före Europa

Av TT-AFP

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.