Prenumerera

Logga in

Reportage

Brasiliens valrörelse sparkar igång – med våld och trots

Brasiliens president Jair Bolsonaro och hans fru, Michelle Bolsonaro, deltar i en bön under det årliga kristna evenemanget March for Jesus, i Rio de Janeiro, Brasilien, lördagen den 13 augusti 2022.

Sydamerikas största land sparkar igång årets valrörelse som i oktober ska kora Brasiliens näste president. Men det är ett splittrat land som förbereder sig inför vad bedömare tror kommer bli både ett polariserat presidentval – fyllt av våld och tvivel kring valutgången, oavsett om vinsten tilldelas den sittande presidenten Jair Bolsonaro eller dennes främste utmanare, ex-presidenten Luiz Ignacio Lula da Silva.

BRASILIEN | Den 2 oktober går Jair Bolsonaro till val för att söka väljarnas stöd för en andra mandatperiod som president i Latinamerikas största land.

Den högerorienterade och skandalomsusade makthavaren halkar emellertid efter i opinionsundersökningar och har till och med uttryckt tvekan inför ett erkännande av en eventuell valförlust.

– Brasiliens valsystem är fullständigt sårbart, sa presidenten inför reportrar och ambassadörer i huvudstaden Brasília tidigare i somras.

Förloraren som vägrade förlora

Uttalanden som jämte Bolsonaros dåliga opinionssiffror ljuder i samklang med den politiske vapenbrodern Donald Trump, som förkastade utfallet i det amerikanska presidentvalet 2020.

Förloraren Donald Trump vägrade inte bara erkänna sig besegrad utan såg länge ut att klamra sig kvar i Vita huset.

Men sedan skedde stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021 och gjorde Trumps ställning ohållbar. Istället gick fastighetsmagnaten och golfbaneägaren till historien som ställd inför riksrätt inte bara en utan två gånger under sina fyra år som USA:s president – ett eftermäle som i skrivande stund utreds av amerikanska myndigheter.

Politiskt våld

I Brasilien har våldet redan gett sig tillkänna som en politisk pådrivare och skrämseltaktik. Uttalade anhängare av Jair Bolsonaro har vid två tillfällen angripit anhängare av den sittande presidentens främste motståndare, Luiz Ignacio Lula da Silva, bland annat i turiststaden Foz de Iguaçu där Arbetarpartiets revisor Marcelo de Arruda mördades på sin egen födelsedagsfest.

– Det finns verkliga skäl till oro eftersom våldet har ökat till följd av det sätt som Bolsonaro har promotat våld som ett sätt att lösa politiska konflikter, säger Pablo Nunes, chef för tankesmedjan CESeC, till The Guardian.

Lula da Silva dömdes 2018 till tolv års fängelse för korruption i samband med den kontinentala korruptionsskandalen ”Operation Biltvätt”, men frikändes i november 2019 av Brasiliens högsta domstol efter avslöjanden om att riksåklagaren Sergio Moro påverkade såväl utredningen som den mediala rapporteringen kring fallet.

Moro själv belönades med portföljen som justitieminister i Jair Bolsonaros regering efter att ha lyckats diskvalificera Lula da Silvas möjlighet att kandidera mot Bolsonaro redan 2018.

En bild av Brasiliens före detta president Luiz Inacio Lula da Silva, som kandiderar för omval, ligger på marken under ett kampanjmöte för nuvarande president Jair Bolsonaro, i Juiz de Fora, Brasilien, tisdagen den augusti. 16, 2022. Bolsonaro började formellt sin kampanj för omval i den här staden där han knivhöggs under sin kampanj 2018. Foto: AP Photo/Silvia Izquierdo

Skövling, slopade klimatmål, journalistmord …

De senaste åren har inte bara fört ut Brasilien ur den globala klimatpolitikens innersta rum, i och med att ignorera landets åtaganden och klimatlöften i linje med Parisavtalet.

Skövlingen i Amazonas har politiskt uppmuntrats och följaktligen skenat. Etableringar av såväl internationellt dirigerade som illegala gruvor har tvingat ursprungsfolk på fall och regionens laglösa utveckling var vad reportern Dom Phillips och naturvårdaren Bruno Pereira begav sig av för att utforska och rapportera om – men som kostade dem deras liv.

Brasilien är, kort sagt, ett politiskt, ekonomiskt och socialt splittrat land. Bara våldet förenar det.

… organiserad brottslighet och utomrättsliga avrättningar

Den organiserade brottsligheten, kontrollerad av olika grupper med djupgående politiska och marknadsmässiga kontakter, har letat sig långt in i maktens korridorer samtidigt som hela zoner, däribland en rad arbetarklassområden, så kallade favelas, i brasilianska storstäder har blivit bokstavliga slagfält.

I juli dödades minst 19 personer i favelan Alemão i Rio de Janeiro och fastän det officiella narrativet talar om strider mellan polis och kriminella gäng finns dokumentation på polisers regelrätta avrättningar av minderåriga.

Allt i ett läge då ett lagförslag antagits som inte bara gör det enklare för enskilda personer att införskaffa vapen – utan möjliggör än mer bruk av våld för poliser i samband med ingripande.

”Bara Gud kan ersätta mig”

Jair Bolsonaro har öppet sagt att ”bara Gud kan ersätta mig” – men i den politiska verkligheten ställs han icke desto mindre inför en högsta domstol som han inte kontrollerar men som presidenten däremot inte slutat häckla eller hota med allehanda politiska tillhyggen som exempelvis nedstängande av kongressen.

Men liksom Trump är Bolsonaros främsta vapen privatmiliserna, samlade under budorden ”Kulor, kött och Bibeln”. Förhoppningen att kaos bryter ut vid en eventuell valförlust är redan presenterad och det är i det läget som Brasiliens armé tvingas välja sida.

Prominenta röster inifrån landets armé har vädrat liknande farhågor om Brasiliens valsystem och sårbarhet inför valfusk och Folha de São Paulo har avslöjat hur minst två högt uppsatta generaler har gett presidenten en hjälpande hand i att lobba inom militärapparaten för Bolsonaros narrativ.

Våldsfri valrörelse 2022?

Inför valet 2018 angreps Jair Bolsonaro av en ensam gärningsman, svävade nära döden, men återfann hälsan och vann sedermera presidentvalet.

Huruvida något liknande kommer att inträffa under årets valrörelse återstår att se – men klart är att Lula da Silva och Arbetarpartiet redan är under regelrätta attacker från Bolsonaroanhängare. Vänsterkandidaten Lula har vädjat om fler resurser i form av säkerhet i samband med stora kampanjmöten.

Den största faran mot Lula da Silva kan emellertid vara en alltför stor ledning i opinionen, något som ökar trots att Bolsonaro har långt större möjligheter att med hjälp av statliga medel nå ut till den brasilianska arbetarklassen, vilken 2018 i stor utsträckning övergav just Arbetarpartiet för Jair Bolsonaro:

– Bolsonaro behöver vinna röster från Lula för att vinna, det finns inget annat sätt, säger Vítor Oliveira, statsvetare vid konsultbyrån Pulso Público, till The Guardian.

* * *
LÄS ÄVEN:
Jair Bolsonaro varnar för valfusk i Brasiliens kommande presidentval
Brasiliens karnevalsäsong en politisk smältdegel
Elon Musk lierar sig med Jair Bolsonaro – i Amazonas

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.