Startsida - Nyheter

Nyheter

Krisens Sri Lanka – Kinas nästa militära bakgård?

En lankesisk hamnarbetare välkomnar det kinesiska forskningsfartyget Yuan Wang 5 när det anländer till Hambantota, Sri Lanka, tisdagen den 16 augusti 2022.

En knapp månad efter att Kina fick nobben i Salomonöarna när det gäller en eventuell framtida militärbas utvidgar regimen i Peking sin militära närvaro i ett Sri Lanka som står på randen till bankrutt. Det kinesiska intåget i regionen anses utgöra ett hot mot Indien som föga önskar se en kinesisk militär närvaro i vad regeringen i New Delhi anser vara Indiens intressesfär.

KINA/SRI LANKA | Kina ökar sin närvaro i det politiskt instabila Sri Lanka, trots Indiens uttalade reservationer för den kinesiska regimens förlängda arm i vad den indiska regeringen uppfattar som sin intressesfär.

Kinesiska staten har befäst sin position bland annat genom att placera militär utrustning i form av satellitanordningar och ballistiska missilramper i den södra lankesiska hamnstaden Hambantota, enligt rapportering av bland annat Reuters.

Kinas ankomst till Sri Lanka är också ännu en i raden av följder av den sydasiatiska ekonomiska kris, då Hambantotas hamn numera leasas av den kinesiska staten i 99 år framöver då motparten i den lankesiska huvudstaden Colombo misslyckades med att betala tillbaka ett lån för att bygga hamnen.

Känsligt läge

Medan Sri Lanka befinner sig på randen till bankrutt flyttar Kina fram sina positioner i ett läge då global inflation, krig i Ukraina och krisen i Taiwan fördjupas dag för dag.

Att Kina utöver en pågående diplomatisk fäktning med USA gällande Taiwans framtid även spänner musklerna och ökar risken för konfrontation med Indien kastar hela regionen in i okänt vatten, menar Lyle Goldstein, kinaexpert vid forskargruppen Defense Priorities:

– Sri Lankas närhet till Indien innebär att Kinas göranden med ön ofta granskas ingående. I ett decennium har det spekulerats i huruvida Peking kommer att stöpa om hamnen i Hambantota till en flottbas, säger Lyle Goldstein till The New York Times.

Svar på Salomonöarnas kalla hand?

Kinas angörande av ett potentiellt militärt brofäste i Sri Lanka intensifieras bara en knapp månad sedan en annan politisk allierad – Salomonöarna – deklarerade sin säkerhetspolitiska position som en del av Australien, vilket innebar dödsstöten för Pekings förhoppningar om en militärbas i den geopolitiskt strategiska stillahavsnationen.

Enligt ett läckt dokument som The New York Times tog del av i mars tidigare i år var Kinas planer på att i form av en säkerhetspakt med Salomonöarna kontrollera sjöfarten längs historiska stillahavsleder.

Men efter påtryckningar från framför allt Australien och USA deklarerade regeringen i Salomonöarnas huvudstad Honiara att Kina ”aldrig kommer att befästa någon militärbas” i önationen.

– Anledningen är enkel:  regionalism, i det ögonblick vi etablerar en utländsk militärbas blir vi omedelbart en fiende, sa premiärminister Manasseh Sogavare, rapporterade bland annat The Guardian.

* * *
LÄS ÄVEN:
Kinas nya bakgård
Turkiet och Iran utmanar Ryssland och Kina i Centralasien
Sanktioner mot Ryssland slår hårt – mot Nicaragua

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.