Nyheter

USA:s damlandslag närmare seger i diskrimineringsmål

”Vårt arbete har bara börjat för det finns allt för många arbetsplatser i världen där kvinnor värderas lägre och betalas mindre än män för samma arbete.

USA:s fotbollslandslag som stämde sitt fotbollsförbund US Soccer Federation för könsdiskriminering 2019 har kommit ett steg närmare seger. I förra veckan godkände en domstol i Kalifornien preliminärt en uppgörelse som ska ge damlandslaget 24 miljoner dollar för lönediskriminering.

USA | Summan förhandlades fram mellan förbundet och landslaget i februari i år och den 5 december i år kommer ett slutgiltigt besked från domstol.

”Vi ser fram emot att fira denna hårt tillkämpade segern för kvinnor och flickor vid den avslutande förhandlingen”, skriver Molly Levinson, talesperson för spelarna, på Twitter. Hon betonar att fotbollsdamernas kamp är en del av en bredare kamp för jämställda löner:

”Vårt arbete har bara börjat för det finns allt för många arbetsplatser i världen där kvinnor värderas lägre och betalas mindre än män för samma arbete. Vi kommer inte att sluta kämpa för det som är rättvist, rätt och jämställt”, skriver hon.

Förlikningen mellan förbundet och spelarna har varit avhängigt en annan överenskommelse – i maj i år kom herr- och damlandslagen och förbundet överens om helt jämställda ersättningar och löner från förbundet. Detta gäller även jämställda ersättningar från internationella turneringar, bonusar från exempelvis VM-turneringar ska samlas i en gemensam pott som därefter delas lika mellan de två landslagen. Detta är USA först i världen att göra, något Tidningen Global tidigare har rapporterat om.

USA:s fotbollsförbund försökte efter stämningsansökan 2019 försvara de olika lönerna till dam- respektive herrlaget genom att hävda att det inte ställdes lika höga krav på damerna som på herrarna, något som ledde till hård kritik – inte minst då damerna har vunnit fyra VM medan herrarnas bästa resultat är en bronsmedalj som vanns 1930 – och förbundets ordförande Carlos Cordeiro tvingades avgå. Hans ersättare Cindy Parlow Cone har gått in i förhandlingarna med en helt annan attityd vilket har underlättat den överenskommelse som parterna nådde i februari i år, rapporterar sportkanalen ESPN.

* * *
LÄS MER
Seger för jämställdheten i nytt fotbollsavtal i USA
Milstolpe för USA:s fotbollslandslag i kampen för jämställdhet
USA:s fotbollslandslag överklagar

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.