Nyheter

USA:s damlandslag närmare seger i diskrimineringsmål

”Vårt arbete har bara börjat för det finns allt för många arbetsplatser i världen där kvinnor värderas lägre och betalas mindre än män för samma arbete.

USA:s fotbollslandslag som stämde sitt fotbollsförbund US Soccer Federation för könsdiskriminering 2019 har kommit ett steg närmare seger. I förra veckan godkände en domstol i Kalifornien preliminärt en uppgörelse som ska ge damlandslaget 24 miljoner dollar för lönediskriminering.

USA | Summan förhandlades fram mellan förbundet och landslaget i februari i år och den 5 december i år kommer ett slutgiltigt besked från domstol.

”Vi ser fram emot att fira denna hårt tillkämpade segern för kvinnor och flickor vid den avslutande förhandlingen”, skriver Molly Levinson, talesperson för spelarna, på Twitter. Hon betonar att fotbollsdamernas kamp är en del av en bredare kamp för jämställda löner:

”Vårt arbete har bara börjat för det finns allt för många arbetsplatser i världen där kvinnor värderas lägre och betalas mindre än män för samma arbete. Vi kommer inte att sluta kämpa för det som är rättvist, rätt och jämställt”, skriver hon.

Förlikningen mellan förbundet och spelarna har varit avhängigt en annan överenskommelse – i maj i år kom herr- och damlandslagen och förbundet överens om helt jämställda ersättningar och löner från förbundet. Detta gäller även jämställda ersättningar från internationella turneringar, bonusar från exempelvis VM-turneringar ska samlas i en gemensam pott som därefter delas lika mellan de två landslagen. Detta är USA först i världen att göra, något Tidningen Global tidigare har rapporterat om.

USA:s fotbollsförbund försökte efter stämningsansökan 2019 försvara de olika lönerna till dam- respektive herrlaget genom att hävda att det inte ställdes lika höga krav på damerna som på herrarna, något som ledde till hård kritik – inte minst då damerna har vunnit fyra VM medan herrarnas bästa resultat är en bronsmedalj som vanns 1930 – och förbundets ordförande Carlos Cordeiro tvingades avgå. Hans ersättare Cindy Parlow Cone har gått in i förhandlingarna med en helt annan attityd vilket har underlättat den överenskommelse som parterna nådde i februari i år, rapporterar sportkanalen ESPN.

* * *
LÄS MER
Seger för jämställdheten i nytt fotbollsavtal i USA
Milstolpe för USA:s fotbollslandslag i kampen för jämställdhet
USA:s fotbollslandslag överklagar

Nyheter

EU godkänner förbud mot förstörelse av osålda kläder

EU antar historisk lagstiftning för att stoppa förstörelse av osålda kläder och främja en mer hållbar textilindustri.

EU antar historisk lagstiftning för att stoppa förstörelse av osålda kläder och främja en mer hållbar textilindustri.

HÅLLBARHET | EU nådde på tisdagen en överenskommelse för att förbjuda stora detaljhandelsföretag från att förstöra osålda kläder och skor. Detta banbrytande steg syftar till att minska det förödande inflytandet av ”fast fashion” och främja en mer hållbar konsumtion.

De nya reglerna, som förväntas träda i kraft om två år för stora företag, har undantag för små företag och en sexårig övergångsperiod för medelstora företag. Denna åtgärd är en del av EU-kommissionens bredare initiativ för att göra produkter mer hållbara och främja reparation, återanvändning och återvinning.

– Det är dags att avsluta modellen med take, make, dispose, (se faktaruta) vilken är så skadlig för vår planet, vår hälsa och vår ekonomi, säger Alessandra Moretti, ledare för lagstiftningsprocessen i EU-parlamentet

De nya reglerna kommer även att ge EU-kommissionen befogenhet att utvidga förbudet till andra osålda produkter för att öka miljövänligheten. Produkter förväntas säljas med ett ”digitalt produktpass”, vilket ger konsumenter information för medvetna köpbeslut.

Även om detaljer för enskilda produkters krav ännu inte är slutförda, ses godkännandet av detta avtal som en formalitet när det går igenom parlamentet och medlemsländerna.

Överenskommelsen är en del av EU:s strävan att minska miljöpåverkan och klimatförändringar, med textilkonsumtionen som den fjärde största bidragaren till dessa globala problem.

Fakta: take, make, dispose

En linjär modell för resursförbrukning som skördar och utvinner material, använder dem för att tillverka en produkt och säljer produkten till en konsument, som sedan kasserar den som avfall. Motsats till cirkulär förbrukning.

Nyheter

Jorden på gränsen till fem katastrofala klimatvändpunkter

Hotat korallrev nära Key Biscayne, Florida.

Mänskligheten står inför "förödande dominoeffekter" inklusive massfördrivning och ekonomisk ruin när planeten värms upp. En rapport från forskare varnar för att vi närmar oss fem kritiska "tipping points" där effekterna kan vara oåterkalleliga.

KLIMAT | Fem viktiga naturliga trösklar riskerar redan att passeras, enligt Global Tipping Points-rapporten. Dessa händelser kan ske redan vid en uppvärmning på 1,5 grader över förindustriella temperaturer.

Trösklarna inkluderar kollapsen av stora inlandsisar på Grönland och Västantarktis, massiv permafrostupptining, död av korallrev i varmare vatten, samt kollapsen av en havsström i Nordatlanten.

Forskare varnar för att detta inte bara handlar om temperaturökningar, utan om plötsliga och förödande förändringar i naturen och samhället. Effekterna kan inkludera förlust av hela ekosystem, svårigheter att odla basgrödor, politisk instabilitet, och ekonomisk kollaps.

– Tipping points i jordsystemet utgör hot av en storleksordning som mänskligheten aldrig ställts inför, säger Tim Lenton, en av forskarna bakom rapporten.

– De kan utlösa förödande dominoeffekter, inklusive förlust av hela ekosystem och kapacitet att odla basgrödor, med samhälleliga effekter inklusive massfördrivning, politisk instabilitet och finansiell kollaps.

Rapporten varnar för att även om osäkerheten kring när dessa förändringar inträffar är stor, kan de ha oerhört omfattande konsekvenser. Förändringarna i klimatsystemen kan ske abrupt, inte i linje med gradvisa utsläppsökningar, och kan leda till långvariga och ogynnsamma konsekvenser.

Enligt rapporten är tre ytterligare trösklar nära att passeras till 2030-talet om uppvärmningen når 1,5 grader. Dessa inkluderar försvinnandet av mangrove- och sjögräsängar, samt risker för boreala skogar. Förändringarna kan skapa en kedjereaktion som påverkar ekosystem och vädermönster på global nivå.

Det är inte bara faran för att passera dessa trösklar som är oroande; det är också risken för återkopplingsslingor som kan ytterligare förvärra klimatkrisen. Till exempel kan kollapsen av Grönlands inlandsis orsaka förändringar i havsströmmar och vädermönster på global nivå.

Med en växande förståelse för dessa tipping points behöver vi en omedelbar och samordnad insats från världens ledare för att minska utsläppen och genomföra effektiva åtgärder för att undvika de mest katastrofala konsekvenserna av klimatförändringarna.

Samtidigt så pågår klimattoppmötet COP28 i Dubai. Trots tidigare löften verkar vi vara på väg mot en uppvärmning på 2,5 grader vid slutet av seklet, vilket visar på behovet av snabba och kraftfulla åtgärder. Ju längre vi väntar, desto svårare kommer det att bli att undvika de mest skadliga konsekvenserna för vår planet och för mänskligheten.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.