Startsida - Nyheter

Nyheter

Journaliståtal i Guatemala ”möjlig brytpunkt” för yttrandefrihet

Journalisten Jose Ruben Zamora, till vänster, tillsammans med sin son Jose, lämnar en domstolsförhandling i Guatemala City, 9 augusti 2022.

Hjärnan bakom en av Guatemalas främsta medieröster för grävande och avslöjande journalistik har gripits, anklagad för penningtvätt. Det pågående rättsfallet anses av kritiker vara det senaste i raden av exempel på centralamerikanska makthavares våldsamma repression mot press- och yttrandefrihet – samtidigt som mannen som leder åtalet finns uppsatt på USA:s lista över personer som bidrar till korruption och maktmissbruk i Centralamerika.

GUATEMALA | José Ruben Zamora, grundare och chef för El Periódico, en av Guatemalas mest prominenta utövare av grävande journalistik, arresterades i slutet av juli – och hålls mot sitt nekande alltjämt anhållen misstänkt för penningtvätt.

I ett klipp publicerat på Twitter proklamerar den 65-årige journalisten och medieägaren sin avsikt att inleda en hungerstrejk i protest mot frihetsberövningen.

Gripandet av José Ruben Zamora ses av kritiker som en välkommen nyhet för Guatemalas president Alejandro Giammattei – som varit föremål för en rad avslöjanden gällande korruption och maktmissbruk publicerade i just El Periódico.

Censur, skrämselteknik, åtal

Rafael Curruchiche, den åklagare som ansvarar för målet, har sagt att anklagelserna inte bottnar i José Ruben Zamoras roll som journalist, ”utan som föremål i inblandning i penningtvätt i egenskap av affärsman”, rapporterar International Press Institute.

Guatemalas journalistförbund ger emellertid få pesos för den förklaringen utan hävdar i ett uttalande att arresteringen och den pågående rättsprocessen mot José Ruben Zamora är det senaste i en kampanj där medier och enskilda journalister pressas i sitt yrke med allehanda försök till censur, skrämselteknik och åtal.

Åklagare – uppsatt på USA:s ”svarta lista”

Samtidigt som mediemörkret sjunker närmare och närmare människors tillvaro runtom i Centralamerika – förutom i Guatemala även i Nicaragua, Honduras och El Salvador – fortsätter USA att bygga på sin lista av inflytelserika centralamerikaner som amerikanska UD anklagar för ”kännedom om tilltag som hotar demokratiska processer eller institutioner, som hänger sig åt betydande korruption eller har obstruerat utredningar”.

I juli tidigare sattes åklagaren i fallet mot José Ruben Zamora upp på den svarta listan för att ha ”hindrat utredningar av korruptionshandlingar genom att störa uppmärksammade korruptionsärenden mot regeringstjänstemän”.

Potentiell ”brytpunkt”

Fallet mot José Ruben Zamora kan bli ”brytpunkten för garanterad yttrandefrihet i Guatemala”, befarar Juan Pappier, seniorresearcher vid Human Rights Watchs Amerikakontor:

– Om det fortsätter så här återstår ingen som effektivt kan avslöja eller bromsa korruption och maktmissbruk i landet, säger Juan Pappier till The New York Times.

* * *
LÄS ÄVEN:
Fiskare i Centralamerika kräver sociala skyddsnät
Omvärlden låter Centralamerika falla
Haiti – ett tidlöst skott i Karibien

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.