Nyheter

Nya strejker i den brittiska buss- och tågtrafiken

Både tunnelbana och busstrafik påverkades kraftigt under strejken i London på fredagen, många busslinjer påverkas även på lördagen och då går även tågpersonal ut i strejk.

Den brittiska tågstrejken fortsätter – på fredagen stod stora delar av Londons tunnelbana stilla och många busslinjer var indragna. På lördagen väntas tiotusentals tågarbetare runt om i landet gå ut i strejk. Fler konfliktåtgärder i andra sektorer väntas under hösten.

STORBRITANNIEN | På lördagen kommer tågpersonal gå ut i strejk runt om i landet, och även i torsdags strejkade tågpersonal från Network Rail och 14 andra operatörer.

På fredagen har tunnelbanearbetare och bussförare strejkat i London. Arbetarna är missnöjda med vad förhandlingarna har lett till hittills och RMT anser att arbetsgivarna har så omfattande sparkrav på sig från regeringen att inga konstruktiva lösningar är i sikte:

– Tunnelbanecheferna har hemliga förhandlingar med regeringen om att dra ner på kostnader genom att skära ner jobb och underminera arbetsvillkor och pensioner. Network Rail hotar också att tvinga på obligatoriska uppsägningar och en nedskärning av underhållningsarbete som skulle innebära osäkerhet om vi inte drog tillbaka strejken, säger RMT:s generalsekreterare Mick Lynch på RMT:s hemsida och fortsätter:

– Regeringen måste upphöra med sina interventioner i dessa konfliker så att arbetsgivarna kan nå en förhandlingslösning med oss.

Största på 30 år

Tåg- och tunnelbanestrejkerna bröt ut i juni och är de största i landet på 30 år. Den brittiska regeringens sparkrav, menar RMT, är skälet till konflikterna – om de genomförs skulle det innebära försämrade pensioner, förlorade jobb, försämrade arbetsvillkor och reallönesänkningar enligt RMT.

Chefen för Network Rail, Andrew Haines, har i en intervju med kanalen ITV sagt att han inte tror att arbetarna är ”klara över vad de strejkar för” och menar att Network Rail har ”gjort vårt allra bästa för att möta dessa frågor men den gemensamma nämnaren här är RMT, det är inte regeringen”.

Samtidigt lovar Liz Truss, som kan komma att ta över premiärministerposten efter Boris Johnson, att hon kommer att slå ner på vad hon kallar ”militanta fackföreningsledare” om hon väljs till de Konservativas nya partiledare och får leda regeringen.

– Som premiärminister kommer jag att slå ner på de tärande strejkerna som lamslår nödvändiga tjänster som hårt arbetande människor är beroende av, säger hon till The Daily Express.

”Närmre generalstrejk” än på länge

Liz Truss planerar att se till att det ska finnas miniminivåer av viktig infrastruktur som bussar och tåg under strejker, och hon vill också göra det svårare att få till stånd en strejk genom att höja andelen fackliga medlemmar som måste rösta ja till strejkaktioner inom alla sektorer.

Arbetare i fler sektorer kan komma att gå ut i strejk de kommande månaderna enligt arbetsmarknadsreportern Alan Jones från Press Association som förklarar för BBC att många arbetare som hyllades som hjältar under pandemin nu får försämrade levnadsvillkor och att den höga inflationen driver på många av konflikterna.

– Det är möjligt att lärare och sjuksköterskor och även läkare och annan hälso- och sjukvårdspersonal kommer att vidta någon form av konfliktåtgärd. Folk har talat om en sommar av missnöje…men hösten och vintern kan bli mycket mer omfattande vad gäller konfliktåtgärder än vad vi har sett under de senaste veckorna, säger han till BBC Radio 4:s World at One,och fortsätter:

– Vi är närmre generalstrejk nu än vad vi har varit på årtionden.

* * *
LÄS MER
Största brittiska tågstrejken på 30 år nära
Kellogg’s anställning av strejkbrytare kritiseras av presidenten
Indiska bönder i rikstäckande strejk

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.