Nyheter

Journalist som bevakade klimataktion greps av polis

Polis på plats där klimataktivister från organisationen Extinction Rebellion har upprättat en vägspärr vid Slussen i Stockholm den 17 augusti som en manifestation för klimatet inför valet.

I samband med en klimataktion i Stockholm under måndagen greps journalisten Markus Jordö i sex timmar av polis som också beslagtog hans filmade material. Det är andra gången på kort tid som polis i Stockholm har gripit journalister som bevakat klimataktioner. Journalisten anklagas för sabotage trots att han endast var på plats för att utföra sitt arbete och inte deltog i någon aktion.
– Det är obegripligt, säger Ulrika Hyllert förbundsordförande för Journalistförbundet till Tidningen Global.

SVERIGE | Under måndagsmorgonen spärrade klimataktivister från grupperna ”Återställ våtmarker” och ”Extinction Rebellion” av Södra länken i Stockholm. Frilansjournalisten Markus Jordö var på plats för att filma händelsen för en dokumentärfilm som görs om dialogpolisers arbete. Han greps samtidigt som aktivisterna greps, hölls frihetsberövad i drygt sex timmar och anklagades för sabotage trots att han var på plats för att utföra sitt journalistiska arbete. Markus Jordö ska också enligt Ulrika Hyllert gjort sitt bästa för att stå på sidan av vägen liksom på refuger för att inte bidra till att stoppa trafiken.

– Utifrån beskrivningen jag har fått låter det som ett helt normalt journalistiskt arbete, det är oerhört viktigt att en journalist får dokumentera händelser i samhället som sedan kommer allmänheten till del, säger Ulrika Hyllert, som menar att det är obegripligt att polisen inte skiljer på personer som deltar i en aktion, och på journalister som är på plats för att bevaka en händelse.

– Det gör mig upprörd att polisen har hindrat det journalistiska arbetet och dessutom har gripit den här personen, säger hon och betonar att det är särskilt allvarligt att polisen dessutom beslagtog journalistens utrustning och filmade material och dessutom behöll kamerans minneskort längre än journalisten hölls frihetsberövad – något som menar tyder på att polisen har dålig kunskap om journalistiskt arbete och om det grundlagsskyddade källskyddet.

– Journalistiskt material är alltid känsligt, polisen kan inte veta om det finns källskydd på materialet och ska aldrig ta material från journalister. Jag ser allvarligt på att man inte har varit varsam med att hantera det journalistiska innehållet, det tyder ju också på en väldigt stor okunskap och vårdslöshet med källskyddat material.

I början av juni greps två andra journalister i samband med att de bevakade en klimataktion, också det i Stockholm. Journalisterna Noa Söderberg och Jonas Gratzer omhändertogs av polis den 3 juni och polisen sökte också igenom deras utrustning innan polisen körde bort dem i polisbil för att sedan släppa dem norr om Stockholm. Händelsen kritiserades hårt av Journalistförbundet och Reportrar utan gränser som också har haft möten med polisen för att ta reda på vad som hände och för att förhindra att polisen griper journalister på nytt.

– Vi har haft möte med polisen, de känner väl till det här och det hände också i Stockholm. Det är väldigt allvarligt att det händer igen, och att polisen inte har rutiner och kunskap för att klara av en sådan situation.

Vad kommer Journalistförbundet göra nu?
– Vi behöver ha fortsatt dialog med journalisten och se om han vill gå vidare med detta. Men för oss som organisation blir vi oroade över journalisters möjlighet att arbeta. Vi kommer verkligen att få hårdbevaka den här frågan, och fortsätta kräva av polisen att de blir bättre på de här frågorna, säger Ulrika Hyllert.

***
Läs även:
Gripande ett ”hot mot pressfriheten”

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.