Nyheter

Gripande ett ”hot mot pressfriheten”

Fridays for futures arrangerade en demonstration i samband med Stockholm i Stockholm +50.

SVERIGE | Polisens gripande och bortkörning av journalisterna Noa Söderberg och Jonas Gratzer i fredags fördöms av Reportrar utan gränser Sverige och Journalistförbundet. De båda journalisterna bevakade en klimataktion när polisen omhändertog dem, sökte igenom deras utrustning och frågade dem om deras källor vilket anses särskilt allvarligt. Sedan fördes journalisterna bort i polisbil, och släpptes norr om Stockholm.

– När journalister hindras av polis att göra sitt jobb är det ett allvarligt hot mot pressfriheten, det här agerandet ser vi främst i länder med stora brister i demokratin, säger Erik Halkjaer ordförande i Reportrar utan gränser Sverige i ett pressmeddelande.

– Om polisens kunskap om journalistiskt arbete är så här låg har vi ett stort samhällsproblem. Det är polisens uppdrag att säkra att journalister kan utföra sitt uppdrag, inte hindra dem på det här vårdslösa sättet, säger Ulrika Hyllert, ordförande i Journalistförbundet, i vars styrelse Noa Söderberg också är ledamot.

Både Reportrar utan gränser Sverige och Journalistförbundet har begärt ett möte med polisen för reda ut vad som gick fel och för att förhindra en upprepning.

* * *

LÄS ÄVEN:
Journalist mördad i Mexiko – tidning lägger ner
Krimbaserad journalist riskerar fängelse
Belarus journalistförbund prisas dubbelt upp

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.