Startsida - Nyheter

Nyheter

Migrantarbetare protesterade i Qatar – flera har deporteras

Bygge av fotbollsstadion i Doha, Qatar, 2016.

Omkring 200 migrantarbetare i Qatar demonstrerade i mitten av augusti mot att deras löner inte har betalats ut på ett halvår. De greps på plats och flera av dem har utvisats, bara tre månader innan herrfotbolls-VM i Qatar drar igång, uppger organisationen Migrant Rights på Twitter.

QATAR | Det var den 14 augusti som omkring 200 migrantarbetare demonstrerade utanför byggföretagen Al Bandary Engineering och Electro Watt Company i protest mot att deras löner inte har betalats ut på ett halvår. Båda företagen ingår i Bandary International Group som uppför flera stora projekt i Qatar.

Enligt Migrant Rights hade arbetarna fått löften om att få sina löner utbetalda den 11 augusti och när det inte infriades beslutades man att demonstrera. Dessutom ska företaget ha stängt av elen i deras boende. Alla arbetare som deltog i demonstrationen greps, och deportation inleddes för en vecka sedan uppger organisationen Migrant Rights på Twitter.

Organisationen skriver också att varken byggarbetare eller tjänstemän har fått sina löner utbetalda sedan i februari i år och att vissa arbetare skickades till sina hemländer redan förra månaden, och då endast med delar av sina löner betalda.

Equidem, som bevakar arbetsrättsfrågor, uppger också att flera arbetare har deporterats till sina hemländer:

– Vi har talat med arbetare som deltog i protesten, inklusive en som har deporterats till Nepal. Andra från Nepal, Bangladesh, Indien, Egypten och Filippinerna har också deporterats, säger Mustafa Qadr, chef för Equidem, till France 24.

Qatars regering har meddelat att ”ett antal demonstranter greps för att ha brutit” mot lagar om den allmänna ordningen och säkerheten och att ett fåtal av arbetarna riskerar domstolsbeslut gällande deportering. Arbetsministeriet uppger också att det betalar ut löner som företaget Al Bandary är skyldiga sina anställda, samt att företaget är under utredning, rapporterar France 24.

Arbetsvillkoren för migrantarbetare har uppmärksammats i många år – inte minst på grund av de många arbetsplatsolyckorna och dödsfallen bland migrantarbetarna som bygger infrastrukturen i form av arenor, vägar och hotell inför herrfotbolls-VM som inleds i november i år – åtminstone 6 500 migrantarbetare uppskattas ha dött.

Den skarpa kritiken har inneburit att Qatar har genomfört vissa reformer vad gäller arbetsrätten i landet men stora problem återstår. I maj i år inledde bland annat Human Rights Watch en kampanj, #Pay Up Fifa (Betala Fifa!), för att förmå internationella fotbollsförbundet Fifa och Qatars regering att betala skadestånd för de allvarliga brott mot migrantarbetare som begåtts ända sedan Qatar tilldelades värdskapet för fotbolls-VM i december 2010.

– Fifa borde omedelbart avsätta de resurser som krävs för att stå för ett lämpligt botgörande och undvika arvet av ett ”Skammens VM”, sade Human Rights Watchs Minky Worden då.

2020 beslutade Qatars emir Tamim Bin Hamad om minimilöner för migrantarbetare samt ändringar i landets kafalasystem som innebär att migrantarbetare har varit bundna till sin arbetsgivare. Men trots sådana typer av reformer av arbetsrätten är respekten för fackliga rättigheter i landet fortsatt låg.

Equidem skriver på Twitter att man oroas över att myndigheterna i Qatar inte respekterar migrantarbetarnas rätt att strejka och fredligt protestera, samt att myndigheterna inte har sett till att byggföretaget betalar ut löner enligt överenskommelse. ”Vi är fortsatt bekymrade över att trots arbetsrättsreformer verkar Qatar vara mer villiga att upprätthålla lagar som slår ner på strejker och deporterar arbetare som klagar över hur de behandlas, i strid med Qatars åtagande kring mänskliga rättigheter, än att straffa företag som inte betalar sina arbetare” skriver Equidem på Twitter.

* * *
LÄS MER
Migrantarbetare utnyttjas systematiskt i Qatar
Norge kritiserar Fifa och fotbolls-VM i Qatar
Korruptionsrättegång mot Blatter och Platini startar

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.