Nyheter

Strejkframgång för pakistanska vävare

40 000 vävare strejkade i en månad för att nå redan utlovade lönehöjningar, utbetalning till socialförsäkring liksom förbättringar vad gäller hälsa och säkerhet.

PAKISTAN | Den 1 augusti gick omkring 40 000 vävare ut i strejk i Pakistan i protest mot uteblivna lönehöjningar. Nu har de nått framgång och skrivit under ett avtal med arbetsgivaren som innebär höjda löner, bidrag till socialförsäkring och högre krav på hälsa och säkerhet för vävarna.

Pakistanska myndigheter hade uppmanat facken bakom den månadslånga strejken att blåsa av den i förtid, men Pakistan Textile, Garments and Leather Workers Federation (PTGLWF) och Ittehad Labour Union Carpet Industries Pakistan (ILUCIP) stod fast vid kraven, vilket Tidningen Global tidigare har rapporterat om.

Strejkande arbetare i industrizonen Sudhar kommer nu få en lönehöjning med 15 procent, medan arbetare i industrizonen Ghulam Muhammadabad får 14 procent högre lön. Därmed närmar man sig den lönehöjning som regeringen utlovade i våras om 17 procent högre löner som egentligen skulle ha införts redan den 1 juli. När så inte skedde bröt strejken ut en månad senare.

– Det här är en stor seger för arbetarna som stod emot pressen att avsluta strejken och som kämpade hårt. Nu måste facken säkerställa att överenskommelsen verkställs på ett effektivt sätt och att arbetarna får de förmåner som sammanställs i överenskommelsen, säger Niaz Khan, ILUCIP:s generalsekreterare till det globala facket Industriall.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.