Nyheter

Tanzania varnar för ”homopropaganda” för barn

Tanzanias regering varnar folk från att sprida tecknade filmer med innehåll som är hbtq-vänligt på sociala medier. Detta eftersom den anser att det innebär homopropaganda riktad till barn vilket regeringen menar strider mot landets lagar och kultur.

TANZANIA | Tanzanias informationsminister Nape Nnauye varnade under en presskonferens i huvudstaden Dar es Salaam i söndags att regeringen inte kommer att tolerera någon som sprider handlingar som ”går emot de etablerade traditionerna i Tanzania”, rapporterar Africa News.

– Innan vi börjar utreda och gripa förövarna som skickar, producerar och distribuerar detta innehåll är det bättre att tanzanier avhåller sig från det, sade han.

– De tecknade filmerna attraherar våra barn till att titta på och gilla dem, och vi säger att detta är olagligt enligt landets lagar. Vi har vår egna kultur här och den kulturen måste respekteras, säger Nape Nnauye till BBC:s podcast Africa Today och lägger till att ”barn inte får förorenas” med sådana tecknade filmer.

Nyligen införde det populära tecknade barnprogrammet Greta gris en ny familj där föräldrarna är samkönade, men i intervjun med BBC vill informationsministern inte peka ut någon specifik måltavla. Han menar att det finns flera samkönade karaktärer i tecknade barnfilmer som han menar ”propagerar” för homosexualitet.

– Vuxna i Tanzania som känner till vår kultur ska inte delta i att distribuera det, säger han.

Homosexuella handlingar är förbjudet i Tanzania. Lagen är ett arv från brittisk kolonialtid och den som döms riskerar livstids fängelse. Lagen förbjuder samkönade sexuella relationer och hbtq-personer måste därför ofta dölja sin sexuella läggning eller könsidentitet.

Sedan 2018 har klimatet för hbtq-personer försämrats kraftigt enligt den Londonbaserade organisationen Human Dignity Trust. Hbtq-personer riskerar att gripas på godtyckliga grunder och platser där hbtq-personer samlas utsätts ofta för razzior, dessutom har våld mot hbtq-personer ökat och de nekas ofta grundläggande rättigheter och tjänster.

* * *
LÄS MER
Hårt bötesstraff föreslås för hbtq-propaganda
Seger för polsk hbtq-aktivist
Omstridd gaylag införs i Floridas skolor

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.