Prenumerera

Logga in

Nyheter

USA anklagas för ”sabotage” i Nagorno–Karabach-konflikten

Demonstranter med amerikanska och armeniska nationella flaggor samlas där Nancy Pelos, talman för USA:s representanthus, håller sitt tal i Jerevan, Armenien, söndagen den 18 september 2022.

Nancy Pelosi, talman för USA:s representanthus och landets tredje mäktigaste politiker efter president Joe Biden och dennes vicepresident Kamala Harris, reste nyligen till Armenien – där en rad uttalanden har väckt kritik och bitterhet hos grannationen Azerbajdzjan.

AZERBAJDZJAN/ARMENIEN | Nancy Pelosi blev nyligen den högst uppsatta politikern från USA att besöka Armenien sedan landet blev självständigt för 30 år sedan. Representanthusets talman närvarade bland annat vid en folkmordsceremoni i Armeniens huvudstad Jerevan.

Hennes närvarande anses vara en politisk förlängning av USA:s president Joe Bidens erkännande av Ottomanska rikets massavrättningar av armenier för hundra år sedan som ”ett folkmord” – och ett ställningstagande som undergrävt USA:s relationer med Turkiet.

På plats i Armenien uttryckte Nancy Pelosi även stark kritik mot Azerbajdzjan nyligen genomförda ”illegala attacker”. Vad Pelosi de facto gjorde var att å USA:s vägnar välja sida i en infekterad konflikt med en långsträckande regional spännvidd.

Nagorno–Karabach – seglivad konflikt

Striderna mellan Azerbajdzjan och Armenien rasade under några dagar i mitten av september och kostade nära 200 människoliv (se Tidningen Global #444). Fastän båda sidor konsekvent anklagat varandra samtidigt som dispyten om regionen Nagorno–Karabach pågått i decennier har USA officiellt intagit en position för att verka för en fredlig och hållbar lösning.

Något som Nancy Pelosis besök i Armenien – men framför allt hennes uttalanden och direkta skuldbeläggande av Azerbajdzjan – nu undergräver, menar det azeriska utrikesdepartementet i ett uttalande:

”Pelosis uttalanden är grundlösa och orättvisa”, underströk azeriska UD och tillade att ”det innebär ett hårt slag mot de försök att normalisera relationerna mellan Armenien och Azerbajdzjan”.

Pelosi – i stridens hetta

Det är inte första gången på senare tid som det amerikanska representanthusets talman hamnat i blåsväder för sitt val av resmål och medföljande uttalanden.

Hennes skarpa kritik mot Kina under ett besök i Taiwan under pågående militär upptrappning från Pekings sida har beskrivit som detsamma som att ”strö salt i kinesiska sår” och kontraproduktivt. Själv menar Nancy Pelosi att USA:s uttalade stöd till Armenien är viktigt i en tid då en global kamp utkämpas mellan ”demokrati och auktoritärt styre”:

– Armeniens territoriella säkerhet, suveränitet och demokrati står högt i kurs för USA, sa Pelosi under sitt besök i Armenien, rapporterar The New York Times.

* * *
LÄS ÄVEN:
När rörelsen förstatligades
Politiska fångar visas upp i auktoritärt Nicaragua
Människans tuggande – effektiv kaloribrännare och evolutionär spela

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.