Nyheter

Människans tuggande – effektiv kaloribrännare och evolutionär spelare

Gideon Oji tävlar i herrdivisionen i Nathans Famous Fourth of July-korvätningstävling måndagen den 4 juli 2022 i New York, USA.

En ny studie publicerad i Science Advances visar att tuggande är ett relativt effektivt sätt att bränna kalorier på. Men samma studie visar också på den effektiviseringsprocess som den moderna människans tuggande har genomgått – både ifråga om tiden vi lägger ner på att tugga mat varje dag och hur våra gommar har anpassat sig till vår moderna kost.

VETENSKAP | Tre procent av en människas genomsnittliga kaloriförbränning tros komma från aktiviteter i gommen, visserligen en siffra som inte kommer i närheten av den kaloriförbränning som exempelvis promenader och andra former av fysisk aktivitet kommer upp i, men likväl en siffra som förvånar forskare, rapporterar Science.

Kaloriförbränningen är också låg till följd av en evolutionär effektiviseringsprocess, förklarar Adam van Casteren, biologantropolog vid University of Manchester och en av studieförfattarna:

– Moderna människor är de märkliga: vi har riktigt mjuk mat och låga tuggperioder, säger Adam van Casteren till Science.

Sju minuter om dagen

En människa spenderar cirka sju minuter per dag med att tugga, jämfört med bergsgorillor som ägnar 90 procent av sin vakna tid med att tugga.

Forskare har länge laborerat med teorier om att en människas käkstorlek och tandform har utvecklats över tid och för att mynna ut i en effektiv tuggteknik.

Minskad tuggtid

Ett vägskäl i människans utveckling är hennes föregångares dietförändringar till en mer köttbaserad kost samtidigt som verktyg blev en självklarhet i vardagen. Kost processerades mer tack vare styckningstekniker och kokning, vilket sedermera reducerade tiden som mattuggandet krävde.

Och något som bidrog till att människans munstorlek fick sin nuvarande form:

– Att minska mängden energi du spenderar på att tugga är en annan del av dessa milstolpar i mänsklig evolution eller inom jordbruket där du väljer livsmedel som är mindre fibrösa och inte så sega, säger Adam van Casteren.

* * *
LÄS ÄVEN:
Spansk leksaksreklam ska bli mindre könsstereotyp
Svält och sjukdomar drev människan till mjölken
Power naps bra för kreativiteten

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.