Nyheter

BBC-reportrar trakasserade av Bolsonaroanhängare – under drottning Elizabeths begravning

Sörjande när kistan till drottning Elizabeth II dras på en vapenvagn genom Londons gator efter hennes begravningsgudstjänst i Westminster Abbey, måndagen den 19 september 2022.

Brasilien närmar sig presidentval. Landets sittande president Jair Bolsonaro och hans anhängare skyr få medel för att säkra en andra mandatperiod – förutom våld, dödsfall och trakasserier av politiska motståndare häcklas även reportrar, utsända för att bevaka Bolsonaros besök i London i samband med drottningens begravning.

I den brittiska huvudstaden ekar även obekväma frågor från det förflutna – om politikermord utförda av miliser på god fot med Bolsonaroklanen.

STORBRITANNIEN | Två brasilianska journalister knutna till det brittiska publicservicebolaget BBC trakasserades av anhängare till landets president Jair Bolsonaro – i samband med att de rapporterade från ett sörjande London som följde sin framlidna drottning Elizabeths sista färd.

Händelsen ägde rum vid Brasiliens ambassadresidens i den brittiska huvudstaden och som Jair Bolsonaro besökte i samband med begravningen, rapporterar BBC:s portugisiskspråkiga redaktion.

– Jag förstår inte vad ni gör här, ni är inte välkomna, sa en häcklande Bolsonaroanhängare till reportrarna ifråga, Laís Alegretti och Giovanni Bello.

De bad även om männens namn, vilket de inte gav Bolsonaroanhängare som använde detta som kvitto för att BBC-reportrarna inte var på plats med ärliga avsikter.

– BBC, fake news! skrek en anhängare därefter.

”Visa lite jävla respekt!”

Utöver BBC-reportrarna vid ambassadresidenset föll även en liten skara av motdemonstranter mot Bolsonaro inom målramen för Bolsonaroanhängarnas glåpord. En brittisk medborgare som demonstrerade för yttrandefrihet uppmanades ”åka till Kuba” eller ”åka till Venezuela” samtidigt som mannen omringades.

– Det här är dagen som drottningen begravs, visa lite jävla respekt! bad mannen, vid namn Chris Harvey, i en ordväxling som förevigades av BBC.

Det är oklart om Jair Bolsonaros stab bekostat anhängarnas överfart till London, men klart är att de var pigga på att instämma i presidentens hörbara kritik mot både motkandidaten Luiz Ignacio Lula da Silva i valet i början av oktober, samt mot Brasiliens federala högsta domstol.

”Var är Marielles mördare?”

När Jair Bolsonaro kom ut ur ambassadresidenset och mötte sina anhängares jubel trängde även en fråga igenom bruset:

– Var är Marielles mördare?

En fråga som Jair Bolsonaro haft svårigheter att besvara sedan vänsterpolitikern och människorättsaktivisten Marielle Franco mördades med nio skott i Rio de Janeiro. Ett dåd som bland annat Josinaldo Lucas Freitas har kopplats samman med – en kampsportinstruktör som upprepade gånger poserat för selfies med såväl Jair Bolsonaro som andra familjemedlemmar.

Kopplingar till Bolsonaroklanen

Rättsprocessen kring mordet på Marielle Franco pågår alltjämt och så sent som den 13 september avslog domare i Rio de Janeiro borgen för två militärpoliser som anklagas för inblandning av mordet på den socialistiske politikern, rapporterar UOL.

Den amerikanske journalisten Glenn Greenwald, sedan många år bosatt i Brasilien och som var nära vän med Marielle Franco, menar att brasilianska högermiliser med förgreningar inom polisväsendet har uppvisat oroväckande band med Bolsonaroklanen:

”Vad vi vet säkert är att Bolsonarofamiljen – inklusive presidenten själv – har många länkar till de miliser som utförde [mordet]”, twittrade Greenwald den 12 mars 2019.

* * *
LÄS ÄVEN:
Jair Bolsonaro varnar för valfusk i Brasiliens presidentval
Hundra år av pandemi
Brasiliens valrörelse sparkar igång – med våld och trots

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.