Nyheter

Bougainville mot självständighet – Papua Nya Guinea ”nära kollaps”

2019 röstade över 97 procent av befolkningen på Bougainville för självständighet i en folkomröstning.

Bougainvilles president Ishmael Toroama försöker att säkra utländska investeringar när det gäller skogsbruk och mineralutvinning för att garantera skatteintäkter inför den kommande självständigheten från Papua Nya Guinea – som fruktar förlorat stöd från viktiga internationella partners.

BOUGAINVILLE/PAPUA NYA GUINEA | 2019 röstade över 97 procent av befolkningen på Bougainville, en autonom provins i östra Papua Nya Guinea, för självständighet i en folkomröstning.

Folkomröstningen är inte bindande men var en följd av det fredsavtal som slöts mellan den papuanska regeringen och Bougainvilles självständighetsarmé 2001, efter en tioårig konflikt mellan 1988 och 1998, framför allt om kontroll över naturresurser och koppargruvan Panguna.

Med en så kallad ”Treuddsstrategi” försöker Bougainvilles president Ishmael Toroama säkra internationellt stöd ifråga om bilaterala relationer lagom till år 2027, då Bougainville har för avsikt att bli världens nästa självständiga nation.

”Ekonomisk tillväxt”

Ett självständigt Bougainville innebär ett hårt slag för Papua Nya Guinea som därmed blir av med en av sina viktigaste skatteintäkter – genom Bougainvilles enorma mineraltillgångar och skogar.

Ishmael Toroama uppger i ett uttalande att mineralutvinning och skogsbruk förblir en viktig hörnpelare i ”ett brett skatteunderlag” och en förutsättning för ekonomisk tillväxt.

– Tillsammans kommer vi att driva Bougainville framåt: socialt, politiskt och ekonomiskt mot det slutliga målet – självständighet, säger Ishmael Toroama, rapporterar The Fiji Times.

”Fallerad stat”

Papua Nya Guineas nytillträdde premiärminister James Marape har å sin sida att hantera ett inhemskt parlament som måste fatta ett beslut om Bougainvilles framtid.

Det handlar om att sätta en konkret tidsplan, något som kan riva upp inrikespolitiska sår då det redan förekommer uppgifter om att ett beslut kan innebära inhemsk oro och ökad splittring, enligt rapporter till Radio New Zealand.

Landet har redan svårt att återbetala de IMF-lån, med medföljande höga räntor, efter att ekonomin slogs i spillror av en tvåårig pandemi – och en efterföljande global inflation i sviterna av Rysslands invasion av Ukraina.

”Det finns tillräckligt med bevis som indikerar på att Papua Nya Guinea är en fallerad stat”, skriver Paul Minga, invånare i huvudstaden Port Moresby, i en insändare för The National (12/9).

Nästa mineralklondike?

Kina har flyttat fram sina positioner i Melanesien sedan millennieskiftet och har redan påbörjat storskalig finansiering av Bougainvilles övergång till självständig nation.

I botten finns mycket att vinna, Bougainvilles naturresurser är föremål för intresse utöver Kina även från Australien, Nya Zeeland, Japan och USA, enligt en rapport från United States Institute of Peace:

”Med tanke på den osäkra formen av ett oberoende Bougainville och de potentiella strategiska insatserna bör de fyra länderna ägna stor uppmärksamhet åt Bougainville under de kommande åren och tänka igenom konsekvenserna av olika möjliga resultat”, summerar United States Institute of Peace.

* * *
LÄS ÄVEN:
Få kvinnor kandiderar när Papua Nya Guinea går till val
Bougainville understryker krav om självständighet
Salomonöarna återigen en militärstrategisk klenod

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.