Nyheter

Nya journalistmord i Honduras – femte i år

Journalisten Edwin Josué Andino Canaca mördades i Honduras, en av världens farligaste länder att vara journalist i.

Honduras är ett av världens farligaste länder att vara journalist i – bara under 2022 har fem journalister fått sätta livet till i vad som beskrivs som ett kapitulerande politiskt system inför en växande organiserad brottslighet.

HONDURAS | Edwin Josué Andino Canaca var bara 23 år när två uniformsklädda män tog sig in i hans hem i Honduras huvudstad Tegucigalpa och släpade med sig honom och hans far, 48-årige Edwin Emilio Andino, ut på gatan.

Där avrättades de och därefter dumpades kropparna på olika platser utanför den honduranska huvudstaden, rapporterar bland andra Tico Times.

Det är det femte mordet på en honduransk journalist bara i år – och det senaste misstänks ha kopplingar till Honduras organiserade brottslighet, vilken enligt Human Rights Watch sträcker sig djupt in i landets politiska och ekonomiska korridorer.

Edwin Josué Andino Canaca arbetade för La Tribuna TV som i intervjuer inte kunnat minnas någon förekommande hotbild mot sin 23-årige anställde.

I vanlig ordning kräver Reportrar utan gränser en oberoende utredning av mordet på såväl Edwin Josué som hans far Edwin och landets regering ledd av president Xiomara Castro uppmanar ”upphöra att sabotera” Honduras nationella skyddsfunktion för journalister, vilken har decimerats under senare tid, rapporterar Journalisten.

Illdådet mot det fria ordet i Honduras är det 95:e sedan 2001, vilket gör att kalenderåret 2022 visar på fler fall än genomsnittet på 4,3 mord under de senaste 22 åren i den centralamerikanska nationen.

***

Läs även:
Journalist mördad i Honduras – fjärde i år

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.