Nyheter

Alaa Abd El-Fattahs liv i akut fara – pressen på Egypten ökar

Sanaa Seif, syster till den fängslade demokratiaktivisten Alaa Abd El-Fattah som i söndags inledde en total hunger- och vätskestrejk, i en presskonferens i samband med COP 27 i Sharm el-Sheikh i Egypten på tisdagen.

FN uppmanade på tisdagen Egypten att släppa demokratiaktivisten och den politiske fången Alaa Abd El-Fattah fri. Han har hungerstrejkat med lågt kaloriintag sedan i april och inledde i söndags en vätskestrejk. Vid lunchtid på tisdagen höll hans syster Sanaa Seif en välbesökt presskonferens i anslutning till COP 27 som inleddes i helgen i Egypten.
– Vi vet att de gladeligen ser honom dö, sade hon.

EGYPTEN |– Det enda de bryr sig om är att det inte sker medan världen ser på, fortsatte hon.

På ett senare möte på tisdagen förklarade Sanaa Seif att hennes bror inte är fängslad på grund av det han anklagades för 2019, för att ha spritt falska nyheter, utan för sina åsikter.

– Alaa är inte i fängelse för några tweets, utan för att han får andra att tro på att ett bättre liv är möjligt.

FN kräver att han friges

På tisdagen uppmanade också FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, Volker Türk, att Egypten ska släppa Alaa Abd El-Fattah fri.

– Jag uppmanar regeringen att omedelbart frige Abdel Fattah från fängelse och ge honom nödvändig medicinsk vård, sade högkommissarien i ett uttalande på tisdagen och betonade samtidigt att Abd El-Fattahs liv är i akut livsfara då han har inlett vätskestrejk.

Högkommissarien noterade i sitt uttalande också att flera andra individer under året har släppts av en särskild benådningskommitté som står under president Abd al-Fattah al-Sisi.

– Jag uppmanar de egyptiska myndigheterna att fullfölja sina förpliktelser vad gäller mänskliga rättigheter och genast frige alla de som är godtyckligt i förvar, inklusive de som är i häkte i väntan på rättegång, liksom de som är orättvist dömda. Ingen ska bli frihetsberövad för att ha utövat sina grundläggande mänskliga rättigheter eller för att ha försvarat andras, sade Volker Türk vidare i uttalandet.

Även Scholz kräver hans frigivning

Senare på tisdagen krävde även Tysklands förbundskansler Olaf Scholz att Alaa Abd El-Fattah friges, detta under hans besök i Egypten med anledning av COP 27 som hålls i Sharm el-Sheikh.

– Ett beslut måste tas, en frigivning måste möjliggöras så att det kommer till det att en hungerstrejkare dör, sade han till reportrar, rapporterar Reuters.

Alaa Abd El-Fattah är egyptier men även brittisk medborgare och hans familj har därför protesterat utanför det brittiska utrikesministeriet i London. I förra veckan meddelade hans systrar Sanaa Seif och Mona Seif att de slutligen hade fått kontakt med den brittiske premiärministern Rishi Sunak. Rishi Sunak träffade den egyptiske presidenten al-Sisi på måndagskvällen och ska då ha lyft Alaa Abd El-Fattahs fall, men det verkar inte ha lett till något substantiellt, skriver The Guardian.

Demokratiaktivisten, bloggaren och författaren Alaa Abd El-Fattah i ett tal om sin pappa, människorättsadvokaten Ahmed Seif, 2014
Demokratiaktivisten, bloggaren och författaren Alaa Abd El-Fattah i ett tal om sin pappa, människorättsadvokaten Ahmed Seif, 2014. Han greps på nytt i september 2019 och i april i år inledde han en hungerstrejk, och från i söndags vägrar han även vätska. Foto: AP Photo/Nariman El-Mofty

Oklart hälsotillstånd

Sanaa Seif säger under tisdagen att de ännu inte har fått någon uppdatering om broderns hälsotillstånd sedan söndagens vätskestrejk inleddes.

Alaa Abd El-Fattah blev känd världen över i och med den arabiska våren och Egyptens 25 januari-rörelse 2011 i vilken han var en nyckelperson, bland annat som bloggare och aktivist.

Han har under det senaste årtiondet suttit fängslad i minst åtta år. Nu senast sedan september 2019, anklagad för att sprida falska nyheter, men Amnesty International betraktar honom som en samvetsfånge.

Förra året publicerades hans bok You Have Not Yet Been Defeated, som innehåller skrifter inifrån fängelset och essäer, artiklar och poem, han har skrivit under det senaste årtiondet.

* * *
LÄS MER
Egyptiske Alaa Abd El-Fattah i lång hungerstrejk
Egyptisk aktivist anklagas för ”falska nyheter”
Domar mot egyptiska bloggare och advokat fördöms

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.