Nyheter

Musk tillåter Trump på Twitter igen

Donald Trump stängdes av från Twitter av den tidigare ledningen efter att anhängare till honom stormade Kapitolium den 6 januari 2021.

Elon Musk bekräftade på söndagen att den tidigare presidenten Donald Trump kommer att ges plats på Twitter på nytt. Donald Trump stängdes av från Twitter efter att Trumpsupportrar stormade Kapitolium i januari 2021.

USA | I en tweet skriver  Elon Musk, som köpte Twitter förra månaden, att han beslutade sig efter att han på lördagen publicerade en omröstning på Twitter som med knapp marginal vanns av ja-sidan – 51,8 procent röstade ja och 48,2 procent röstade nej. I dagsläget syns Trumps Twitterkonto igen, efter att tidigare ha varit markerat som ”suspenderat”, rapporterar The Associated Press.

Efter att ha publicerat resultatet skrev Elon Musk: ”Folket har talat. Trump kommer att återinsättas.” Donald Trump stängdes av från Twitter av den tidigare ledningen efter att anhängare till honom stormade Kapitolium den 6 januari 2021. Beslutet kritiseras bland annat av Jonathan Greenblatt, chef för Anti-Defamation League som menar att det visar att Elon Musk är ”långt ifrån seriös” vad gäller att säkra Twitter från ”hat, trakasserier och vilseledande information”.

Underblåste intolerans, hot

”Som vi har sagt tidigare, Trump använde Twitter för att underblåsa intolerans, kasta ut hot och hetsa en våldsam attack mot den amerikanska regeringen. Dessutom har han inte visat något tecken på att han skulle agera annorlunda om han ges möjligheten”, skriver Jonathan Greenblatt på Twitter.

Efter stormningen av Kapitolium stängdes tusentals Twitterkonton ned, bland annat konton som spred Qanonrörelsens konspirationsteorier. Många Qanonanhängare fanns, liksom högerextrema Proud Boys, med i mobben som stormade Kapitolium. Många av de nedstängda kontona flyttade vidare till andra plattformar liksom till appar som Signal och Telegram.

* * *
LÄS MER
USA: Högerextrema siktar på långsiktig kamp
Milismedlem döms för stormningen av Kapitolium
Oro för ökat hat på Twitter efter Elon Musks köp

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.