Nyheter

Billström: Olyckligt erkänna Palestina

Utrikesminister Tobias Billström säger i en intervju med den israeliska tidningen Haaretz att det var ”förhastat och olyckligt” att Sverige erkände Palestina som stat 2014 men att regeringen inte har några planer på att dra tillbaka det.

Den socialdemokratiska regeringens beslut 2014 att som första land i EU erkänna Palestina som stat var ”förhastat och olyckligt”. Det säger utrikesminister Tobias Billström i en intervju med den israeliska tidningen Haaretz. Men den svenska moderatledda regeringen ”planerar inte att dra tillbaka det”, lägger Tobias Billström till.

ISRAEL-PALESTINA | Han förklarar också att den svenska regeringen inte har några planer på att flytta den svenska ambassaden från Tel Aviv till Jerusalem – det internationella samfundet i stort anser att östra Jerusalem är under israelisk ockupation.

– Liksom EU kommer regeringen att fortsätta respektera det internationella samfundets breda konsensus och relevanta resolutioner från FN:s säkerhetsråd och betrakta Jerusalem som en fråga för avgörande förhandlingar. I väntan på ett fredsavtal kommer den svenska ambassaden inte flyttas, säger Tobias Billström.

Ingen bevisning i terroranklagelser

På Haaretz fråga om bistånd till de sex palestinska organisationer som terrorstämplades förra året svarar Tobias Billström att den svenska regeringen tar misstankar om terrorism på största allvar, men att Sverige och EU har granskat det material som Israel har presenterat och inte funnit någon bevisning i anklagelserna mot organisationerna.

Dessutom frågar Haaretz hur Sverigedemokraterna kommer att påverka svensk utrikespolitik. Tobias Billström menar att då Sverigedemokraterna inte ingår i regeringen är partiets inflytande begränsat till den parlamentariska kontroll som alla riksdagens partier har över den svenska utrikespolitiken.

* * *
LÄS MER Krav på Israel att lyfta terrorklassning
Palestinska familjer tvingas från hem i östra Jerusalem
Hård kritik av Israels terrorstämpling av palestinska organisationer

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.