Nyheter

Fem ihjälskjutna i misstänkt hatbrott i Colorado

Vaka i First Congregational Church för lördagens dödsskjutning på Club Q, i Colorado Springs, Colorado.

Fem personer sköts ihjäl och 25 skadades på gayklubben Club Q i Colorado Springs i USA sent i lördags kväll i vad som misstänks vara ett hatbrott. Den misstänkta skytten greps av polis efter att flera personer på klubben ingrep och lyckades avväpna honom. Dådet skedde dagen innan klubben hade planerat att högtidlighålla Transgender Day of Remembrance som inföll på söndagen.

USA | Club Q är en av få hbtq-klubbar i staden Colorado Springs i delstaten Colorado och den har beskrivits som en trygg plats för hbtq-personer att mötas på. På söndagen hade klubben planerat att ha en brunch med dragtema, och senare var det tänkt att Transgender Day of Remembrance skulle högtidlighållas till minne av de transpersoner som har mördats på grund av transfobin under det gångna året.

Planerna gick om intet när den misstänkta skytten som har identifierats som Anderson Lee Aldrich, en 22-åring som förra året misstänktes för att ha hotat att skada sin mamma genom en hemmagjord bomb, klev in på klubben och började skjuta. På kort tid sköt han bland annat ihjäl två personer som jobbade som bartender på klubben. Sammanlagt dödades fem personer och 25 skadades.

34-åriga Joshua Thurman var på Club Q för att fira sin födelsedag när han hörde skottlossningen. Han lyckades sätta sig i säkerhet innan dådet avbröts.

– Det här är vår enda trygga plats i Colorado Springs. Så när det här blir beskjutet, vad ska vi göra nu?, säger han till reportrar efter dådet, rapporterar The Guardian.

Avväpnades av besökare på klubben

Dådet avbröts efter bara ett par minuter när åtminstone två personer på klubben lyckades avväpna honom i vad som har beskrivits som en heroisk insats, och strax därefter var polis på plats:

– Vi är dem skyldiga ett stort tack, säger polischefen Adrian Vasquez, rapporterar CNN.

– Club Q är en säker fristad för våra hbtq-medborgare. Varje medborgare har rätt att känna sig trygg och säker i vår stad, att kunna röra i sig i vår vackra stad utan rädsla för att skadas eller bli dåligt behandlad, fortsätter Adrian Vasquez.

Colorados guvernör, demokraten Jared Polis, har uppmanat alla offentliga byggnader att hissa flaggan på halv stång från och med måndagen fram till lördagen. ”Flaggor kommer hissas på halv stång i fem dagar för de fem personer som förlorade sina liv i denna vettlösa tragedi”, säger guvernörens kontor i ett pressmeddelande. Dessutom kommer guvernörens kontor hissa Prideflaggan vid delstatens kongressbyggnad under de fem dagarna.

Greps för bombhot förra året

Den misstänkte, Anderson Lee Aldrich, ska enligt uppgifter i media ha gripits för ett och halvt år sedan för att hotat sin mamma med en hemmagjord bomb. Polisens bombskydd kallades in liksom förhandlare för att få honom att ge upp, och grannar i närheten tvingades evakueras från sina hem, rapporterar The Associated Press. Men inga uppgifter om att åtal väcktes finns tillgängliga uppger nyhetsbyrån, och inte heller verkar polis eller Aldrichs anhöriga ha utlöst delstatens så kallade rödflaggslag som skulle ha gjort det möjligt att beslagta hans vapen och ammunition.

The Guardian rapporterar att poster på sociala medier som tillhör Anderson Lee Aldrichs mamma, Laura Voepel, beskriver skytten som barnbarn till den republikanska politikern Randy Voepel. Som medlem av Kaliforniens representanthus kritiserades han hårt i januari 2021 efter att han hade försvarat stormningen av Kapitolium i Washington. Han kallade stormningen ett försök att trycka tillbaka ”mot tyranniet”, och enligt The Guardian jämförde han stormningen av Kapitolium med Amerikanska frihetskriget.

Oron för våld och trakasserier mot dragqueens har ökat bland annat då republikanska politiker har lagt fram lagförslag för att antingen förbjuda dragshower eller att förbjuda de sagostunder som dragqueens har med barn på vissa bibliotek i landet, rapporterar The Guardian. En av de värsta och dödligaste attackerna i USA skedde 2016 mot gaybaren Pulse i Orlando i Florida då 49 personer sköts ihjäl av Omar Mateen som hade svurit trohetsed till IS.

* * *
LÄS MER
Konspirationsteori om folkutbyte bakom terrordådet i Buffalo
Omstridd gaylag införs i Floridas skolor
USA: Högerextrema siktar på långsiktig kamp

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.