Nyheter

Israels förlorade vänster och Netanyahus återkomst

Ett skäl till att det är Benjamin Netanyahu som nu förhandlar om att bilda regering i Israel är att två partier på motståndarsidan hamnade under spärren till det israeliska parlamentet Knesset.

Israels blivande regering ser ut att bli den mest högerextrema och religiösa regeringen landet någonsin har haft. En förklaring till valresultatet är att två partier, det palestinska nationalistiska partiet Balad och vänsterpartiet Meretz, inte klarade sig över spärren till parlamentet. Därmed gick hundratusentals röster till spillo. Det förklarade den avgående Meretzledamoten Gaby Lasky i ett seminarium nyligen.

ISRAEL-PALESTINA | Gaby Lasky är en känd israelisk människorättsadvokat, hon har bland annat varit generalsekreterare för organisationen Peace Now och har som advokat försvarat fredsaktivister och aktivister som motsätter sig den israeliska ockupationen. Hon har just suttit ett och halvt år i Israels parlament, Knesset.

I och med att hennes parti, vänsterpartiet Meretz, inte lyckades ta sig över spärren på 3,25 procent till parlamentet i valet den 1 november är hennes tid i parlamentet, åtminstone för den här gången, till ända. I ett seminarium arrangerat av den amerikanska icke-statliga organisationen Partners for Progressive Israel på onsdagskvällen den 16 november gav hon flera perspektiv på varför det gick som det gick för vänstern i valet och vad som krävs framöver.

– Man kan se på det ur ett globalt perspektiv där världen går allt mer till höger, medan vi i vänstern lämnas utanför, säger hon och betonar att den tillträdande premiärministern Benjamin Netanyahu, både under tidigare regeringsperioder och under det ett och halvt år som han har varit i opposition, har slagit ner på vänstern och liberaler, vilket har skapat ett klimat där människorättsorganisationer har utmålats som försvarare av terrorister, eller att organisationerna endast är ute efter att svartmåla Israel.

Valallians kunde ha avgjort

Gaby Lasky menar att det är ett skäl till varför färre har röstat vänster i det senaste valet, att det inte handlar om ett avståndstagande från vänsterns värderingar utan att det snarare handlar om det utbredda hatet mot allt som identifieras som vänster.

Ett annat viktigt skäl är, enligt Gaby Lasky, mer tekniskt. Kommentatorer i Israel menar att valet inte avgjordes den 1 november utan redan den 15 september vilket var dagen då registreringen av vilka partier och listor som skulle ställa upp i valet stängde.

Medan Benjamin Netanyahu har lagt ner stor tid på att försäkra sig om att alla de små stödpartier i hans möjliga regeringsunderlag skulle klara spärren till Knesset genom att få vissa partier att gå samman i valallianser har detta inte varit lika framgångsrikt inom den koalition som har regerat sedan 2021 och som hade samlats kring sitt motstånd mot Netanyahu.

Meretz och Labor hade av den avgående premiärministern Yair Lapid uppmanats att gå samman i en gemensam vallista för att öka båda partiernas chanser att klara spärren till Knesset och därmed öka möjligheterna för att Lapids koalition skulle kunna fortsätta styra landet – och att hindra Netanyahus återkomst.

Många bortkastade röster

Laborpartiets ordförande Merav Michaeli vägrade dock eftersom hon ville positionera Labor som ett mitten-vänster-parti vilket skulle försvåras av ett samarbete med Meretz som ligger betydligt längre vänsterut. Michaelis beslut har kritiserats både inifrån Laborpartiet och från politiska kommentatorer.

Partiet, från vilket flera av landets första premiärministrar kom, tog sig över spärren och fick fyra mandat i valet, men kan också ha bidragit till att landet nu får den kanske mest högerextrema och religiösa regeringen någonsin.

– Meretz var öppet för idéen att ställa upp tillsammans men Michaeli från Laborpartiet var emot det. Mer än 150 000 personer röstade ändå för Meretz, men vi saknade cirka 3 700 röster för att ta oss över spärren. Så många vänsterröster kastades bort. Om vi hade ställt upp tillsammans med Labor hade de rösterna inte blivit bortkastade. Yair Lapid borde ha varit tydligare gentemot Michaeli, han var inte tuff nog, säger Gaby Lasky.

Gaby Lasky talar vid en protest mot den illegala utposten Evyatar som stängdes förra året men som kan komma att delvis legaliseras av den regering som Benjamin Netanyahu nu håller på att sätta ihop
Gaby Lasky talar vid en protest mot den illegala utposten Evyatar som stängdes förra året men som kan komma att delvis legaliseras av den regering som Benjamin Netanyahu nu håller på att sätta ihop. Foto: Oren Rozen

Stoppade illegala utposter, E1

Men säger Gaby Lasky, dessa förklaringar är inte tillräckliga. Nederlaget handlar också om att Meretz inte genomförde en bra valkampanj. Ett skäl till det är att partiet inte lyckades förmedla vad Meretz har åstadkommit genom att ingå i regeringen under det senate året, menar Gaby Lasky. En fråga som partiet misslyckades att föra fram var den israeliska ockupationen.

– Meretz lyckades inte lyfta alla våra värderingar angående ockupationen till regeringen. Vi lyckades stoppa nya utposter, säger hon och syftar på de israeliska bosättningar på ockuperad palestinsk mark som även Israel brukar beteckna som illegala men som i många fall ändå legaliseras.

Benjamin Netanyahu som fortfarande har överläggningar med sina koalitionspartner lovade i förra veckan att han kommer att legalisera sådana utposter retroaktivt inom de 60 första dagarna. Detta för att säkra stöd från den högerextrema Itamar Ben-Gvir, ledare för Otzma Yehudit vars vallallians med Religious Zionism ökade kraftigt i senaste valet och blev tredje största parti.

Väljarna inte kompromissvänliga

Gaby Lasky lyfter också det faktum att skarp kritik från Meretz bidrog till att få till stånd ett stopp mot att bygga samman den stora bosättningen Maale Adumim med Jerusalem genom den så kallade E-1-korridoren – en väg som skulle helt skulle skära den ockuperade Västbanken mitt itu, och enligt många experter, helt omöjliggöra en fungerande palestinsk stat och därmed också en dödsstöt för tvåstatslösningen.

Ändå tror Gaby Lasky att ockupationen var ett av skälen till att flera av deras väljare valde andra partier denna gång:

– En annan aspekt är att varje gång som Meretz har suttit i regeringen har vi förlorat i nästa val, vi kompromissar för att sitta i regeringen men våra väljare har svårt att se att de kompromisserna är nödvändiga.

* * *
LÄS MER
Extremhögern stark inför valet i Israel
Inhuman behandling av palestinska barn i israeliska fängelser
100 israeliska bosättarattacker på tio dagar

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.