Nyheter

Rysslands antigay-lagar skärps ytterligare

De ryska antigay-lagarna skärptes ytterligare i onsdags genom en skärpning av yttrandefriheten i frågor om sexualitet och könsidentitet.

Det blir nu förbjudet att tala öppet om olika sexualiteter och könsidentiteter i Ryssland. En redan starkt konservativ lagstiftning dras ännu längre. Den ryska statsduman har slutgiltigt antagit en skärpt lagstiftning mot det som benämns som ”hbtq-propaganda.

RYSSLAND | All ”propaganda” och allt framförande av ”icke-traditionella sexuella relationer och (eller) preferenser, liksom information som kan få barn att vilja byta kön” ska förbjudas.

Till skillnad från den tidigare lagen från 2013, vars uttalade syfte var att stoppa informationen från att nå barn, införs nu ett totalförbud.
Stoppet gäller bland annat på nätet och i medier, litteratur, film, musik och reklam, enligt lagen.

Hbtq-rättigheter ”hybridkrig”

Privatpersoner som anses sprida ”hbtq-propaganda” kommer framöver att riskera motsvarande ungefär 70 000 kronor i böter. Utländska personer kan straffas med utvisning.

”Denna lösning kommer att skydda våra barn och vårt lands framtid från det mörker som sprids av USA och de europeiska staterna. Vi har våra egna traditioner och värderingar”, skriver den Kremllojale talmannen Vjatjeslav Volodin på Telegram.

Alexander Khinshtein, en av arkitekterna bakom lagförslaget, sade förra månaden att hbtq-rättigheter utgör en slags hybridkrigföring, enligt The Washington Post.

Ukrainakriget gör hbtq-personer mer sårbara

Enligt Tanya Lokshina från Human Rights Watch är lagförslaget dock ett försök av Kreml att distrahera från det växande missnöjet med Rysslands krig mot Ukraina och den ryska arméns senaste misslyckanden.

Den ryska politiska aktivisten Lucy Shtein tillägger att Rysslands invasion av Ukraina med mobiliseringen av nya trupper och reserestriktioner har gjort hbtq-personer mer sårbara.

Människorättsläget har kraftigt försämrats under det senaste året och den nya lagstiftningen är ”ytterligare en spik i kistan”, enligt Shtein.

Godkännande en formalitet

Federationsrådet och president Vladimir Putin ska ännu ge klartecken för att lagen ska gå igenom, men det anses vara rena formaliteter.

Hur lagen skulle tillämpas är oklart. Myndigheterna har redan använt lagen från 2013 för att stoppa pride-marscher och fängsla aktivister.

Enligt The Washington Post har det inte förekommit många fall där enskilda personer har ställts inför rätta för ”homosexuell propaganda”.

LÄS MER
Hårt bötesstraff föreslås för hbtq-propaganda
Rysk tennisstjärna kommer ut som homosexuell – och kritiserar Ryssland Tanzania varnar för ”homopropaganda” för barn

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.