Nyheter

Sexuella övergrepp mot iranska demonstranter

Flera fall av sexuella övergrepp mot gripna iranska demonstranter har bekräftats av CNN i en granskning.

Sexuella trakasserier, övergrepp och våldtäkter används mot demonstranter som har gripits i Iran efter protesterna mot Mahsa Jina Aminis död i september. CNN har talat med flera personer som har berättat om hur de eller deras medfångar, både kvinnor och män, har utsatts för sexuella övergrepp av iranska säkerhetsstyrkor.

IRAN | Redan i slutet av september larmade Amnesty International om rapporter om att kvinnliga demonstranter hade utsatts för sexualiserat våld när de iranska myndigheterna försökte slå ner protesterna som bröt ut efter kurdisk-iranska Mahsa Jina Aminis död.

Den senaste tiden har också flera rapporter om sexualiserat våld mot gripna demonstranter i häkten och fängelser börjat spridas och CNN har bekräftat flera sådana fall i en ny granskning.

CNN har talat med flera personer som har flytt Iran, källor som är kvar i landet, och har undersökt läckt information som visar att sexualiserat våld används mot gripna demonstranter, såväl kvinnor som män.

Många av dessa rapporter kommer från städer där en majoritet av befolkningen utgörs av kurder. En av de som har drabbats av det sexualiserade våldet är 20-åriga Armita Abbasi.

Våldtogs upprepade gånger

Det är oklart om hon själv deltog i protesterna men CNN rapporterar att hon skrev regimkritiska poster på social media och att hon senare anklagades av den iranska regeringen för att ha lett kravaller.

Den 17 oktober fördes hon av civilklädda poliser till Imam Ali-sjukhuset i Karaj i norra Iran. Hennes hår hade rakats, hon skakade kraftigt och blödde kraftigt från ändtarmen.

För läkarna som tog emot henne var det uppenbart att hon hade skadats av upprepade våldtäkter under tiden hon suttit gripen. Poliserna insisterade att läkaren skulle skriva i hennes journal att hon hade våldtagits innan gripandet. Detta rapporterar läkaren i ett läckt meddelande som CNN har tagit del av.

”Efter att sanningen blev uppenbar för alla, ändrade de manuskriptet”, skriver läkaren i meddelandet och enligt CNN läckte mellan fyra och fem läkare meddelanden på sociala medier och alla uppger att de är av uppfattningen att hon utsattes för sexuella övergrepp i fängsligt förvar. Hon tros nu sitta fängslad i det ökända Fardisfängelset i Karaj.

Valde ut offer att förgripa sig på

CNN har också talat med en kurdisk-iransk kvinna som de kallar Hana av säkerhetsskäl och som har korsat den iranska gränsen till irakiska Kurdistan.

Hana berättar för CNN att hon själv utsattes för sexuella trakasserier och övergrepp när hon greps och hölls i ett dygn på en polisstation i nordvästra Urnia, samt att hon också hörde vittnesmål från andra gripna som hade utsatts för övergrepp.

– Där var barn så unga som 13 och 14 år som greps under demonstrationerna. De skadades brutalt. De skadade flickorna ännu värre. De begick sexuella övergrepp emot dem, säger Hana som förklarar att en polis hämtade valde ut en vacker flicka till ett privat rum och där begå övergrepp mot henne.

De flesta av de rapporter om sexualiserat våld mot gripna demonstranter som CNN har granskat har kommit från de västra delarna av landet. Stora delar av den regionen domineras av en kurdisk befolkning.

CNN rapporterar att de har tagit del av elva händelser som involverar sexualiserat våld, i vissa fall med flera offer, och att CNN har kunnat bekräfta nästan hälften av dessa.

* * *
LÄS MER
Irans moralpolis skärpte nyligen kontrollerna av hijab-kravet
Många kvinnliga journalister i Iran gripna
Afghansk solidaritet med de iranska kvinnorna

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.