Startsida - Nyheter

Nyheter

Oath Keepers-ledare döms för uppvigling

Oath Keepers-ledarna Stewart Rhodes och Kelly Meggs döms för uppvigling för att ha iscensatt planer på att få tidigare presidenten Donald Trump att sitta kvar på presidentposten trots valförlusten.

Ledaren för den högerextrema milisen Oath Keepers, Stewart Rhodes dömdes tillsammans med en annan ledare på tisdagen för uppvigling för att ha försökt att stoppa Joe Biden från att tillträda presidentposten efter valet 2020. De riskerar långa fängelsestraff.

USA | Oath Keepers-ledarna Stewart Rhodes och Kelly Meggs döms för uppvigling för att ha iscensatt planer på att tidigare presidenten Donald Trump skulle sitta kvar vid makten trots valförlusten i presidentvalet 2020, en plan som kulminerade i och med stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021, rapporterar The New York Times.

– I dag utdelade juryn en dom som dömde alla fem åtalade för brottsligt beteende, inklusive två Oath Keepers-ledare för uppvigling mot USA, säger USA:s justitieminister Merrick B Garland justitiedepartementets hemsida och betonar att justitiedepartementet arbetar hårt för att ställa de ansvariga för ”attacken mot vår demokrati den 6 januari 2021 till svars”.

Det är den första domen efter stormningen där en jury har kommit fram till att våldsamheterna vid Kapitolium var resultatet av en organiserad sammansvärjning och det är också det allvarligaste brottet som någon har dömts för hittills för brott begångna i samband med stormningen. Sedan januari 2021 har fler än 900 personer gripits i nästan 50 delstater för brott i samband med stormningen av Kapitolium.

Stewart Rhodes frikändes från två andra punkter om uppvigling men döms också bland annat för att ha förstört bevis. Tre andra högt uppsatta Oath Keepers-medlemmar frikänns från den mest allvarliga anklagelsen mot dem. Jessica Watkins, Kenneth Harrelson och Thomas Caldwell döms däremot, liksom Rhodes och Meggs, för det mindre allvarliga brottet att ha förhindrat ett officiellt förfarande.

Hade gömt vapen och gick i militär formering

Oath Keepers-medlemmar kan på videoklipp från den 6 januari 2021 ses gå upp för trappan till Kapitolium iklädda en uniformsliknande utstyrsel och i militär formering. Under rättegången har det framkommit att Oath Keepers inför den 6 januari 2021 hade gömt vapen i ett hotellrum i Virginia, på andra sidan floden från Washington DC.

Stewart Rhodes gick aldrig själv in i Kapitolium under stormningen men anklagades av åklagare för att ha planerat ett väpnat uppror för att förhindra att Joe Biden skulle ta över makten från tidigare presidenten Donald Trump och åklagarna beskrev honom som en ”general på ett slagfält”. Syftet var att stoppa verifieringen av valresultatet genom räknandet av elektorsrösterna som formellt skulle utse Joe Biden till USA:s president.

Försvaret har framför allt gått ut på att det inte fanns någon plan att stoppa överlämningen av makten till Joe Biden. Visserligen har de åtalade i krypterade chattar på bland annat Signal skrivit om vikten att stoppa Joe Biden – som de utmålade som en kinesisk marionett – från att tillträda presidentposten, men menar försvaret, det fanns aldrig någon plan.

Domen mot Rhodes och Meggs ”betydelsefull”

För att dömas för uppvigling måste två eller fler personer ha konspirerat för att ”störta” eller med våld ”förstöra” USA:s regering. Men enligt åklagarsidan krävs ingen utvecklad plan för att fälla någon, det räcker med att det har funnits en intention att försöka hindra Joe Biden från att tillträda presidentposten, och att de tog tillfället i akt när stormningen blev ett faktum, förklarar journalisten Roger Parloff, som har bevakat rättegången, i podden the Lawfare Podcast.

Alan Rozenshtein, professor i juridik vid University of Minnesota och tidigare jurist för USA:s justitiedepartement säger till BBC att domen mot Stewart Rhodes och Kelly Meggs är betydelsefull. Detta då den visar att åtalspunkten uppvigling är en fungerande juridisk väg för ”att straffa det mest allvarliga antidemokratiska uppförandet” i landet.

Oath Keepers är en högerextrem milis som enligt the Southern Poverty Law Center hävdar att de har tiotusentals medlemmar som är eller har varit poliser eller militärer. Milisen grundades av Stewart Rhodes 2009 under Barack Obamas första mandatperiod, och intog en regeringsfientlig attityd. Motståndet mot Barack Obama innebar att medlemmarna svor en ed på att inte lyda vad man ansåg vara ”grundlagsvidriga” order, därav namnet. I och med att Donald Trump valdes till presidentposten 2016 började milisen stället fokusera på Trumpnationalism liksom konspirationsteorier.

Åtalspunkten mot Stewart Rhodes och Kelly Meggs är ovanlig men har riktats mot högerextrema grupperingar tidigare, bland annat i målet Fort Smith i slutet av 1980-talet då tio högerextrema, inklusive den ökända högerextremisten Louis Beam. De frikändes dock. Däremot dömdes tio islamister på åtalspunkten 1995, rapporterar BBC.

* * *
LÄS MER
USA: Högerextrem ledare gripen för sammansvärjning
Milismedlem döms för stormningen av Kapitolium
Trump anklagas för kuppförsök av kommitté

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.