Nyheter

Oath Keepers-ledare döms för uppvigling

Oath Keepers-ledarna Stewart Rhodes och Kelly Meggs döms för uppvigling för att ha iscensatt planer på att få tidigare presidenten Donald Trump att sitta kvar på presidentposten trots valförlusten.

Ledaren för den högerextrema milisen Oath Keepers, Stewart Rhodes dömdes tillsammans med en annan ledare på tisdagen för uppvigling för att ha försökt att stoppa Joe Biden från att tillträda presidentposten efter valet 2020. De riskerar långa fängelsestraff.

USA | Oath Keepers-ledarna Stewart Rhodes och Kelly Meggs döms för uppvigling för att ha iscensatt planer på att tidigare presidenten Donald Trump skulle sitta kvar vid makten trots valförlusten i presidentvalet 2020, en plan som kulminerade i och med stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021, rapporterar The New York Times.

– I dag utdelade juryn en dom som dömde alla fem åtalade för brottsligt beteende, inklusive två Oath Keepers-ledare för uppvigling mot USA, säger USA:s justitieminister Merrick B Garland justitiedepartementets hemsida och betonar att justitiedepartementet arbetar hårt för att ställa de ansvariga för ”attacken mot vår demokrati den 6 januari 2021 till svars”.

Det är den första domen efter stormningen där en jury har kommit fram till att våldsamheterna vid Kapitolium var resultatet av en organiserad sammansvärjning och det är också det allvarligaste brottet som någon har dömts för hittills för brott begångna i samband med stormningen. Sedan januari 2021 har fler än 900 personer gripits i nästan 50 delstater för brott i samband med stormningen av Kapitolium.

Stewart Rhodes frikändes från två andra punkter om uppvigling men döms också bland annat för att ha förstört bevis. Tre andra högt uppsatta Oath Keepers-medlemmar frikänns från den mest allvarliga anklagelsen mot dem. Jessica Watkins, Kenneth Harrelson och Thomas Caldwell döms däremot, liksom Rhodes och Meggs, för det mindre allvarliga brottet att ha förhindrat ett officiellt förfarande.

Hade gömt vapen och gick i militär formering

Oath Keepers-medlemmar kan på videoklipp från den 6 januari 2021 ses gå upp för trappan till Kapitolium iklädda en uniformsliknande utstyrsel och i militär formering. Under rättegången har det framkommit att Oath Keepers inför den 6 januari 2021 hade gömt vapen i ett hotellrum i Virginia, på andra sidan floden från Washington DC.

Stewart Rhodes gick aldrig själv in i Kapitolium under stormningen men anklagades av åklagare för att ha planerat ett väpnat uppror för att förhindra att Joe Biden skulle ta över makten från tidigare presidenten Donald Trump och åklagarna beskrev honom som en ”general på ett slagfält”. Syftet var att stoppa verifieringen av valresultatet genom räknandet av elektorsrösterna som formellt skulle utse Joe Biden till USA:s president.

Försvaret har framför allt gått ut på att det inte fanns någon plan att stoppa överlämningen av makten till Joe Biden. Visserligen har de åtalade i krypterade chattar på bland annat Signal skrivit om vikten att stoppa Joe Biden – som de utmålade som en kinesisk marionett – från att tillträda presidentposten, men menar försvaret, det fanns aldrig någon plan.

Domen mot Rhodes och Meggs ”betydelsefull”

För att dömas för uppvigling måste två eller fler personer ha konspirerat för att ”störta” eller med våld ”förstöra” USA:s regering. Men enligt åklagarsidan krävs ingen utvecklad plan för att fälla någon, det räcker med att det har funnits en intention att försöka hindra Joe Biden från att tillträda presidentposten, och att de tog tillfället i akt när stormningen blev ett faktum, förklarar journalisten Roger Parloff, som har bevakat rättegången, i podden the Lawfare Podcast.

Alan Rozenshtein, professor i juridik vid University of Minnesota och tidigare jurist för USA:s justitiedepartement säger till BBC att domen mot Stewart Rhodes och Kelly Meggs är betydelsefull. Detta då den visar att åtalspunkten uppvigling är en fungerande juridisk väg för ”att straffa det mest allvarliga antidemokratiska uppförandet” i landet.

Oath Keepers är en högerextrem milis som enligt the Southern Poverty Law Center hävdar att de har tiotusentals medlemmar som är eller har varit poliser eller militärer. Milisen grundades av Stewart Rhodes 2009 under Barack Obamas första mandatperiod, och intog en regeringsfientlig attityd. Motståndet mot Barack Obama innebar att medlemmarna svor en ed på att inte lyda vad man ansåg vara ”grundlagsvidriga” order, därav namnet. I och med att Donald Trump valdes till presidentposten 2016 började milisen stället fokusera på Trumpnationalism liksom konspirationsteorier.

Åtalspunkten mot Stewart Rhodes och Kelly Meggs är ovanlig men har riktats mot högerextrema grupperingar tidigare, bland annat i målet Fort Smith i slutet av 1980-talet då tio högerextrema, inklusive den ökända högerextremisten Louis Beam. De frikändes dock. Däremot dömdes tio islamister på åtalspunkten 1995, rapporterar BBC.

* * *
LÄS MER
USA: Högerextrem ledare gripen för sammansvärjning
Milismedlem döms för stormningen av Kapitolium
Trump anklagas för kuppförsök av kommitté

Nyheter

EU godkänner förbud mot förstörelse av osålda kläder

EU antar historisk lagstiftning för att stoppa förstörelse av osålda kläder och främja en mer hållbar textilindustri.

EU antar historisk lagstiftning för att stoppa förstörelse av osålda kläder och främja en mer hållbar textilindustri.

HÅLLBARHET | EU nådde på tisdagen en överenskommelse för att förbjuda stora detaljhandelsföretag från att förstöra osålda kläder och skor. Detta banbrytande steg syftar till att minska det förödande inflytandet av ”fast fashion” och främja en mer hållbar konsumtion.

De nya reglerna, som förväntas träda i kraft om två år för stora företag, har undantag för små företag och en sexårig övergångsperiod för medelstora företag. Denna åtgärd är en del av EU-kommissionens bredare initiativ för att göra produkter mer hållbara och främja reparation, återanvändning och återvinning.

– Det är dags att avsluta modellen med take, make, dispose, (se faktaruta) vilken är så skadlig för vår planet, vår hälsa och vår ekonomi, säger Alessandra Moretti, ledare för lagstiftningsprocessen i EU-parlamentet

De nya reglerna kommer även att ge EU-kommissionen befogenhet att utvidga förbudet till andra osålda produkter för att öka miljövänligheten. Produkter förväntas säljas med ett ”digitalt produktpass”, vilket ger konsumenter information för medvetna köpbeslut.

Även om detaljer för enskilda produkters krav ännu inte är slutförda, ses godkännandet av detta avtal som en formalitet när det går igenom parlamentet och medlemsländerna.

Överenskommelsen är en del av EU:s strävan att minska miljöpåverkan och klimatförändringar, med textilkonsumtionen som den fjärde största bidragaren till dessa globala problem.

Fakta: take, make, dispose

En linjär modell för resursförbrukning som skördar och utvinner material, använder dem för att tillverka en produkt och säljer produkten till en konsument, som sedan kasserar den som avfall. Motsats till cirkulär förbrukning.

Nyheter

Utfasning av fossila bränslen förslag till klimatavtalet

Protest mot fossila bränslen vid FN:s klimattoppmöte COP28, tisdagen den 5 december 2023, i Dubai, Förenade Arabemiraten.

Klimatförhandlingarna vid COP28 står inför en ödesfråga – utfasningen av fossila bränslen. Ett utkast till förhandlingstext pekar på ett övervägande av en utfasning av fossila bränslen som en central del av det slutliga avtalet vid FN:s klimatmöte.

KLIMAT | Det preliminära utkastet till COP28-avtalet, tillkännagivet av FN:s klimatorgan, inledde diskussionerna kring det som betraktas som den mest avgörande frågan på toppmötet: huruvida länderna ska gå med på att gradvis avstå från att använda fossila bränslen eller strida för att bevara deras roll i energimixen.

Utkastet till avtalstext för COP28 inkluderar tre olika alternativ, vilka representanter från nära 200 länder nu skall komma överens om. Det första alternativet i utkastet förespråkar ”en ordnad och rättvis utfasning av fossila bränslen”. Språkbruket antyder att rika nationer med en lång historia av fossilbränsleanvändning bör fasa ut dem snabbare än fattigare länder som fortfarande utvecklar sina resurser.

Det andra alternativet kräver ”accelererade insatser för att avveckla fossila bränslen”.

Det tredje alternativet skulle helt undvika att nämna en utfasning av fossila bränslen.

USA, de 27 länderna inom Europeiska unionen och små klimatmässigt utsatta önationer driver på för en gradvis utfasning av fossila bränslen för att möjliggöra kraftiga sänkningar av koldioxidutsläppen. Dessa sänkningar anses vara kritiska under detta decennium för att förhindra katastrofala klimatförändringar enligt forskare.

Trots detta har de stora olje- och gasproducerande länderna inga planer på att sluta borra efter dessa bränslen, enligt Net Zero Tracker, som är ett oberoende samarbete mellan fyra organisationer, bland annat Oxford Net Zero.

Länder som Saudiarabien och Ryssland har motsatt sig tidigare förslag om en utfasning. Saudiarabiens energiminister, prins Abdulaziz bin Salman, meddelade till Bloomberg TV att hans land ”absolut inte” skulle gå med på ett avtal som kräver en utfasning av fossila bränslen.

Färsk forskning, publicerad i veckan av Global Carbon Budget, understryker att de globala koldioxidutsläppen från förbränning av fossila bränslen når nya rekordnivåer i år. Denna utveckling förvärrar klimatkrisen och ger upphov till mer förödande extremväder.

Enligt rapporten förväntas utsläppen från fossila bränslen totalt uppgå till 36,8 miljarder ton koldioxid år 2023, en ökning med 1,1 procent från föregående år, enligt forskare vid över 90 institutioner, inklusive University of Exeter.

Denna utsläppstrend placerar världen längre och längre ifrån att hindra den globala uppvärmningen från att överstiga 1,5 grader över förindustriell tid.

– Det ser nu nästan oundvikligt ut att vi kommer att överskrida det 1,5C-mål som sattes i Parisavtalet, säger Exeter-professorn Pierre Friedlingstein, som ledde forskningen.

– För att ha en chans att upprätthålla 2,0 graders-målet krävs snabba minskningar av utsläppen från fossila bränslen.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.