Nyheter

Talibanerna återinför offentliga spöstraff

Tiotals personer har utsatts för offentliga spöstraff i Afghanistan de senaste veckorna.

Tiotals personer har utsatts för offentliga spöstraff i Afghanistan de senaste veckorna. Detta efter att talibanernas högste ledare Hibatullah Akhundzada i mitten av november beordrade domare att utdöma straff i enlighet med gruppens tolkning av sharialagar. Amnesty International fördömer utvecklingen.

AFGHANISTAN | I förra veckan utsattes tre kvinnor och elva män för offentligt spöstraff i Logarprovinsen i östra Afghanistan. De piskades inför tusentals människor på en fotbollsarena och hade anklagats för äktenskapsbrott, stöld och homosexuellt sex, säger en tjänsteman från talibanerna till BBC.

Veckan innan hade 19 personer utsatts för offentligt spöstraff i Takharprovinsen i norra Afghanistan. Redan tidigare hade talibaner slumpmässigt utfört spöstraff i olika situationer, men nu har alltså de första spöstraffen utdömts av domstol.

– Den offentliga piskningen av kvinnor och män är en grym och chockerande återgång till en renodlad kompromisslös praxis av talibanerna. Det bryter mot det absoluta förbudet mot tortyr och annan misshandel enligt internationell rätt och får aldrig utföras under några omständigheter, säger Amnesty International Samira Hamidi på organisationens hemsida.

Talibanernas tolkning av sharia ska gälla

Talibanernas högste ledare Hibatullah Akhundzada beordrade den 14 november att sharialagar ska följas fullt ut. I talibanernas tolkning av islamisk rätt ingår offentliga avrättningar, amputationer och steningar, något talibanerna genomförde under sin första period vid makten på 1990-talet och fram till 2001.

Enligt Amnesty International pekar de nya offentliga spöstraffen på att talibanerna håller på att utveckla samma system som de styrde Afghanistan med för årtionden sedan. Människorättsorganisationen uppmanar talibanerna att omedelbart upphöra med kroppsstraff:

– Det brottsliga agerandet med offentliga spöstraff och alla andra former av kroppsstraff måste omedelbart och ovillkorligen stoppas och en formell rättsmekanism med rättvisa rättegångar och tillgång till rättsmedel måste införas. Det internationella samfundet måttet omedelbart intensifiera sin ansträngning för att försäkra att de facto-myndigheterna i Afghanistan upphäver alla grymma, omänskliga och förnedrande bestraffningar, säger Samira Hamidi.

Afghanska feminister varnade tidigt

Efter att talibanerna tog makten över Afghanistan på nytt i mitten av augusti 2021 hävdade flera ledande talibaner att deras nya styre skulle skilja sig från det tidigare.

Efter hand har de dock återgått till allt fler regelverk som bryter mot grundläggande rättigheter, som att många flickor förvägras skolgång, att kvinnor tvingas täcka sig helt i offentligheten och uppmanas att stanna i hemmet, och nyligen förbjöds kvinnor från att röra sig i offentliga parker och använda sig av gym.

Afghanska feminister och kvinnorättskämpar har från börjat varnat för att det inte finns någon skillnad på dagens talibaner och de som styrde landet på 1990-talet.

Bland annat skrev den afghanska journalisten Yasmeen Afghan (av säkerhetsskäl ett fingerat namn) i Tidningen Global redan i oktober 2021 att talibanerna hade blivit ”våldsammare och aggressivare för var dag som gått då de har stärkt sitt grepp över Afghanistan. De återinför sina strikta religiösa regler från perioden 1996–2001. Idén om ett talibanerna 2,0 har dunstat bort på en och halv månad”.

På den kritik som nu riktas mot talibanerna svarar de avfärdande. Zabihullah Mujahid, talesman för talibanernas regering menar att beskrivningen av spöstraff som en ”inhuman och grym handling” utgör en brist på respekt av islam, rapporterar RFE/RL.

* * *
LÄS MER
Ett halvår med talibanstyre har drabbat kvinnorna hårt
FN: Många tjänstemän dödade efter talibanernas maktövertagande
Nya förbud för kvinnor i Afghanistan

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Prenumerera gratis på vårt
Nyhetsbrev