Nyheter

Ungersk protest till stöd för sparkade lärare

Många deltog i demonstrationen till stöd för elever och lärare som kräver högre löner och bättre arbetsvillkor i lördags i Budapest, Ungern, som också var den 66:e årsdagen för det ungerska upproret 1956.

UNGERN | Lärare, elever och föräldrar deltog i en demonstration som samlade tusentals i Budapest, Ungern, på lördagen till stöd för lärare som sparkades tidigare under veckan.

Lärare från tre högstadieskolor sparkades på onsdagen på order från landets inrikesministerium efter att de hade deltagit i demonstrationer för bättre villkor, och för att de i samband med det hade ställt in lektioner. Inrikesministeriet sade på onsdagen till landets nyhetsbyrå MTI att de avskedade lärarna hade brutit mot sina plikter som offentliganställda, rapporterar Reuters.

– Det här är helt enkelt psykologisk krigsföring…men vi är inte i krig, jag är en lärare, säger engelskaläraren Maria Nemes som avskedades med omedelbar verkan, till Reuters som rapporterar att hon efter 20 år som lärare tjänar omkring motsvarande 600 euro i månaden.

Lärare och elever har länge protesterat mot villkoren i skolan, i oktober demonstrerade omkring 10 000 lärare och elever för bättre lärarlöner och för lärares rätt att strejka. Lärares strejkrätt begränsades av den Victor Orbán-ledda regeringen tidigare i år efter en rikstäckande lärarstrejk i januari.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.