Nyheter

10 000 i ungersk protest för höjda lärarlöner

Protest i solidaritet med lärare i Budapest, Ungern, fredagen den 2 september 2022.

Omkring 10 000 lärare, elever, studenter och föräldrar deltog i en demonstration i Ungerns huvudstad Budapest i onsdags med krav på högre lärarlöner och strejkrätt. Det beskrivs som den största regeringskritiska protesten i landet sedan premiärminister Viktor Orbáns omval i april i år.

UNGERN | Studenter och elever bildade en lång mänsklig kedja på onsdagsmorgonen i Budapest för att stötta lärarnas kampanj ”Jag vill lära ut”. Det råder en lärarbrist i landet och nu har lärare uppmanat till civil olydnad för att förbättra villkoren för kåren samt att regeringen tar bort den begränsning av lärarnas strejkrätt som infördes i januari i år, rapporterar Reuters.

Onsdagens protest sammanföll med den internationella världslärardagen, och demonstranter bar plakat med budskap som ”Avskeda inte våra lärare”. En av demonstranterna var fjortonåriga Lujza Lukacs:

– Jag känner flera verkligt coola och fantastiska lärare som inte tjänar tillräckligt mycket pengar för arbetet de gör och för den kärlek de lägger ner på sitt yrke, säger han till Reuters.

Flera lärare har nyligen fått sparken efter att ha deltagit i lärarprotesterna efter ett långvarigt missnöje. Den 31 januari i år gick många lärare ut i en tvåtimmarsstrejk som lanserades som en varningsstrejk för att sätta fokus på lärarnas arbetsvillkor och dåliga löneläge. Då planerades en strejk till i mars men regeringen, under ledning av Orbán, införde ett dekret som begränsade lärarnas strejkrätt.

I samband med skolstarten i september höll lärarfacket PSZ en presskonferens med krav på att regeringen ska tillmötesgå lärarnas krav på bättre villkor. PSZ:s ordförande Zsuzsa Szabó varnade då att man ämnade att organisera kring budskapet att lärare inte längre kommer att acceptera hur de behandlas. Bland annat vänder sig PSZ mot att högskoleutbildade lärare endast tjänar omkring 60 procent av vad andra med högskoleexamen tjänar, rapporterar Euractiv. Speciallärarrlönerna har inte höjts sedan 2008 och då för få lärare examineras råder en lärarbrist vilket enligt Euractiv har lett till att grundskolor tvingas anställa personal utan adekvat utbildning.

Regeringen har svarat på lärarnas krav med att utlova höjningar av lönerna när landet får tillgång till EU-pengar som hittills har undanhållits landet på grund av den pågående konflikten mellan EU och Ungern där unionen kritiserar landet för allvarliga problem vad gäller rättsstatsprincipen.

I september i år hotade EU-kommissionen med att dra in stödet på knappt 80 miljarder kronor till landet. Kommissionens hot om sanktioner skedde också bara dagar efter att EU-parlamentet i en omröstning fastställde att Ungern inte längre kvalar in som en fullvärdig demokrati utan istället anses vara en ”parlamentarisk autokrati”.

* * *
LÄS MER
Historiskt hot från EU mot Ungern
Ungerns medier på helspänn – möjligt undantagstillstånd
Undantagstillstånd igen – ”Vill bli diktator

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.