Nyheter

Väpnade styrkor sätts in i Peru

Anhöriga till den dödade 18-åringen Wilfredo Lizarme protesterar med hans kista i  Andahuaylas, Peru, i tisdags.

Perus väpnade styrkor kommer sättas in för att skydda viktig infrastruktur efter en veckas våldsamma protester som hittills har krävt minst sju dödsoffer. Landets nyinsatta president Dina Boluarte utlyste i måndags undantagstillstånd i södra delen av landet där protesterna har varit särskilt våldsamma.

PERU | Dina Boluarte är Perus första kvinnliga president som svors in så sent som i lördags, efter en dramatisk vecka där presidenten Pedro Castillo avsattes och fängslades den 7 december.

Sedan dess har tusentals demonstranter tagit sig ut på gatorna runtom i landet för att försvara Castillo och kräva Boluartes avgång och nyval. De uppmanar även till generalstrejk och kräver att Castillo ska släppas fri.

Flygplatsen i Arequipa blockerades

I måndags blockerade 1 500 demonstranter den internationella flygplatsen i Arequipa, Perus näst största stad, där vägar fortsatt är blockerade.

I Cusco är den internationella flygplatsen stängd på grund av oroligheterna och lokala medier rapporterar om ockuperade universitet, stängda skolor, blockerade vägar och andra trafikförbindelser på andra håll. I huvudstaden Lima har bland annat mediehus angripits.

Perus väpnade styrkor kommer att ta kontroll över viktig infrastruktur som flygplatser, vattenkraftverk och motorvägar, sade landets försvarsminister Alberto Otarola på tisdagen.

Tidigare val blidkar inte demonstranter

Som svar på protesterna föreslog Boluarte i måndags att tidigarelägga allmänna val till april 2024, två år tidigare än planerat. Detta har inte lugnat demonstranterna.

Natten till onsdagen fick Castillo dessutom avslag på sin begäran att släppas fri, något som kan få protesterna att eskalera ytterligare. Samtidigt twittrar expresidenten från sin fångenskap att han fortfarande är landets president, att han har blivit ”kidnappad” och ”förödmjukad”.

Fem presidenter på två år

Castillo utsågs till president i juli 2021. Han är populär i Anderna där han kommer ifrån, medan han har stött på kraftigt motstånd i huvudstaden Lima.

I onsdags i förra veckan åtalade kongressen president Castillo och röstade för att avsätta honom. Några timmar innan hade han försökt upplösa kongressen och talat om att utlysa nyval, vilket sågs som ett försök till statskupp.

Han greps av säkerhetsstyrkor när han var på väg till Mexikos ambassad, där han enligt uppgifter skulle söka asyl. Nu ställs han i stället inför riksrätt åtalad för bland annat korruption.

Det har de senaste åren rått politiskt kaos i Peru som har haft fem presidenter på litet över två år.

* * *
LÄS MER
Efter kuppförsöket: Peru har fått sin första kvinnliga president
Peru – ett maktövertagande via parlamentarisk statskupp
Valet i Peru blev ett långfinger åt politikers korruption

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.