Nyheter

Kvinna dömd till fängelse för kyss

En sudanesisk kvinna som tidigare dömdes till döden genom stening för äktenskapsbrott har nu, efter att rättegången togs om, dömts till sex månaders fängelse.

En sudanesisk kvinna som tidigare dömdes till döden genom stening för äktenskapsbrott har nu, efter att rättegången togs om, dömts till sex månaders fängelse. Hon döms för det mindre allvarliga brottet ”obscen handling” för att ha kysst en pojkvän.

SUDAN | Den 20-åriga kvinnan ska i den nya rättegången ha erkänt att hon kysst en man som hon inte var gift med och hon dömdes i förra veckan till sex månaders fängelse . Hennes advokat Intisar Abdullah säger att domaren ”inte hade mycket andra alternativ än att döma henne”, rapporterar BBC.

– Saken är den att hon erkände för rätten att hon var med en man, hon är väldigt ung och hon förstår inte fallets komplikationer, säger Intisar Abdullah till BBC.

Enligt BBC greps hon ursprungligen efter att en kusin hade mördat mannen hon kysst.

Rättegång togs om

Kvinnan dömdes i juni i år till döden genom stening för äktenskapsbrott i en domstol i staden Kosti i delstaten An-Nil al-Abyad (Vita Nilen). Det dröjde innan hon fick tillgång till en advokat.

Dödsdomen fördömdes av kvinnorättsorganisationer i regionen såväl som internationella människorättsorganisationer. Organisationen The African Centre for Justice and Peace Studies (ACJPS) beskrev dödsstraffet mot henne som ett ”allvarligt brott mot internationell rätt”. Kvinnorättsnätverket Strategic Initiative for Women in the Horn of Africa (Siha) har tidigare krävt att åtalet mot kvinnan helt och hållet skulle läggas ner.

När hennes fall under hösten prövades i en högre instans menade domaren att det var oklart om kvinnan hade kunnat dömas för äktenskapsbrott i den lägre instansen då det var oklart om hon ens var gift vid tillfället. Detta är ett krav för att kunna dömas för äktenskapsbrott. I kombination med att hon inte ansågs ha fått en rättvis rättegång dömde domaren att rättegången skulle tas om.

* * *
LÄS MER
Steningsdom i Sudan har rivits upp
Sudanesiska kvinnor manar till internationell press mot steningsdom
Nya protester i Sudan efter blodig torsdag

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.