Nyheter

Peru tidigarelägger val efter oroligheter

Perus kongress kommer under tisdagen för andra gången att ta ställning till att tidigarelägga allmänna val.

Perus kongress tog under tisdagen för andra gången ställning till att tidigarelägga allmänna val nu kommer att hållas i april 2024. Förslaget stöds av president Dina Boluarte som tog över efter Pedro Castillo som försökte upplösa kongressen den 7 december och omedelbart därefter fängslades.

*Artikeln har uppdaterats

PERU | Castillos anhängare kräver ett omedelbart datum för nyval både till presidentposten och parlamentet, att Boluarte avsätts och Castillo släpps fri. Fängslingen av Castillo utlöste våldsamma protester över hela landet under vilka 23 personer har dött.

Ett förslag om att hålla valen redan nästa år i stället för 2026, misslyckades förra veckan då parlamentsledamöter från olika vänsterpartier avstod från att rösta. För att ge sitt stöd krävde de att en konstitutionell församling genomfördes.

Men på tisdagen blev det klart att nästa val kommer att tidigareläggas till april 2024 och den nyligen tillsatta presidenten Dina Boluarte ska i juli det året lämna över makten till vinnaren i valet.

Avsätter minister, fördömer inblandning

Peruanska myndigheter meddelade på söndagen att de våldsamma protesterna har börjat avta. Samma dag sade Dina Boluarte att hon kommer att avsätta sin premiärminister Pedro Angulo, som hon utnämnde den 10 december.

Angulos avgång som premiärminister är en del av en regeringsombildning som skulle träda i kraft under tisdagen.

Boluarte sade också att hennes regering inte kommer att ”tillåta någon utländsk regering att blanda sig i den peruanska staten” med hänvisning till att Mexiko, Colombia, Argentina och Bolivia har uttryckt att de stöder Pedro Castillo.

Boluarte sade att utrikesministeriet försvarar hennes ståndpunkt.  Hon berömde utrikesminister Ana Gervasis professionalism i utrikesfrågor och bekräftade att denna kommer att fortsätta i ministerkabinettet.

* * *
LÄS MER
Efter kuppförsöket: Peru har fått sin första kvinnliga president
Peru – ett maktövertagande via parlamentarisk statskupp
Valet i Peru blev ett långfinger åt politikers korruption

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.