Nyheter

Sexuellt våld kriminaliseras i Indonesien

Affischer med texten "stoppa sexuellt våld" och "befria Indonesien från sexuellt våld", under en demonstration vid internationella kvinnodagen i Jakarta, Indonesien, tisdagen den 8 mars 2022.

INDONESIEN | En ny lag antogs nyligen i parlamentet som gör det möjligt att anmäla sexuellt våld. Lagens ramverk och utformningsmodell har varit föremål för sex års arbete och klubbades igenom med säker marginal och motsades endast av Indonesiens konservativa grupper.

– Vi hoppas att implementeringen av den här lagen kan lösa fall av sexuellt våld, säger talmannen Puan Maharani i en kommentar, rapporterar al-Jazeera.
Lagen har brett stöd bland sociala rörelser och blir verklighet i ett läge då Indonesien har sett fall av sexuellt våld öka, men där juridiska ramverk saknats för att kunna utreda merparten av fallen med chans till rättssäkra utgångar.

– Det här är verkligen ett steg framåt, säger Asfinawati [Efternamn används inte alltid i Indonesien], juridisk sakkunnig vid Jentera School of Law, till al-Jazeera.

Lagen väntas göra det möjligt att utfästa fängelsestraff på upp till 12 år för bland annat våldtäkt, såväl inom som utom äktenskap, 15 års fängelse för sexuell exploatering, samt nio års fängelse för tvångsäktenskap, inklusive barnäktenskap.

* * *

LÄS ÄVEN:
Första AP-fonden ovetande om MR-brott vid gruvprojekt i Västpapua
Tystnaden bryts kring diktaturens Indonesien
Våldet i Västpapua ökar i skuggan av Ukrainakrisen

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.