Nyheter

USA vill återupprätta inflytande i Centralasien

USA vill återvinna inflytande i Centralasien när Ryssland är upptaget med sitt eget krig i Ukraina.

Efter USA:s uttåg ur Afghanistan och landets återfall i talibanernas händer har Vita huset förlorat fotfäste i Centralasien, en geopolitiskt viktig region vars staters territorium, naturresurser och militärbaser var av stor vikt för den amerikanska militärapparaten i kriget mot terrorismen. Ett tappat inflytande som USA vill återvinna i ett läge då Ryssland är upptaget med sitt eget krig i Ukraina.

CENTRALASIEN/USA | USA:s utrikesminister Anthony Blinken försöker att återupprätta Washingtons inflytande i Centralasien genom att utlova större amerikansk närvaro i regionen – framför allt ifråga om bistånd. Något som också är tänkt att störa den ryska dominansen i regionen, som i viss mån även störs av Turkiet och Kina, rapporterar Eurasianet.

– Ett mer samarbetsvänligt Centralasien kommer bättre kunna påverka sin framtid och se efter sina folks behov, sade Blinken i samband med toppmötet C5+1 i Astana i Kazakstan i slutet av februari.

USA utlovar stimulanspaket

Över toppmötet hängde Rysslands invasionskrig i Ukraina som går på in på sitt andra år samtidigt som världen – och det alltjämt Rysslandsberoende Centralasien i synnerhet – lider av stigande priser på alltifrån bränsle, energi och basvaror.

Svårigheter som USA och utrikesminister Anthony Blinken vill hjälpa regionen med i form av utlovade stimulanspaket – genom att samtidigt minska Rysslands fotfäste, rapporterar Eurasianet.

– En stor del av vårt arbete är att hjälpa regionen att bredda handelsrelationer och bygga nya partnerskap och relationer med andra länder, däribland USA, så att de inte är beroende av något land eller någon källa för handel och investeringar, sade Anthony Blinken vid C5+1-mötet i Astana.

* * *
LÄS MER
Turkiet och Iran utmanar Ryssland och Kina i Centralasien
Öst, väst, Ukraina
HRW: Allvarliga människorättsbrott i Centralasien

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.