Nyheter

Fattigdom, våld och torrare klimat bakom migration till USA

Migranter blockerar motorvägen genom Huixtla i Mexiko på onsdagen.

Flera centralamerikanska länder inför nya regler och avgifter i syfte att stoppa grupper av migranter som vill ta sig till USA. Antalet migranter till USA har ökat stort de senaste åren, och många drivkrafter ligger bakom det. Fattigdom, våld och också klimatförändringar pekas ut som orsaker.

MIGRATION | El Salvador är ett av länderna som har infört nya regler för att hindra människor att använda landet som avstamp för att ta sig landvägen upp genom Centralamerika och korsa gränsen till USA. Passagerare från Inden och afrikanska länder måste nu betala en avgift om 1 300 dollar för att mellanlanda där.

Ungefär samtidigt har Haiti slutat med direktflyg från Port-au-Prince till Nicaragua. Haitier behöver inte visum för att resa in i Nicaragua och den senaste tiden tusentals haitier flugit till Nicaragua för att därefter ta sig landvägen mot USA. Nu tvingas haitierna söka sig till sydamerikanska länder och där inleda en betydligt längre resa.

Dessutom införde Mexiko i oktober nya visumkrav för passagerare, även för korta reseuppehåll, rapporterar Vice. Resande från USA eller EU omfattas inte av kraven. Åtgärden tros bland annat riktas mot kubaner som via Mexiko flyger till Nicaragua, där de inte heller behöver visum, för att sedan börja sin resa landvägen mot USA.

Ökad migration de senaste åren

Åtgärderna syftar till att hjälpa Bidenadminstrationen att stävja migrationen till USA. Förutom att stå i god dager i Vita huset kan flera miljoner dollar i bistånd komma i fråga för länderna. För Venezuela och Nicaragua kan också migration bli en förhandlingsfråga för att förmå USA att häva sanktionerna mot länderna.

Migrationen till USA har ökat kraftigt sedan Joe Biden kom till makten. Antalet personer som greps vid USA:s södra gräns översteg två miljoner både under 2022 och 2023. Enligt BBC greps mer än 200 000 migranter som olagligt hade tagit sig över gränsen till USA från Mexiko under september månad i år.

För Republikanerna är migrationen en viktig fråga i valkampanjen inför nästa års presidentval, och Joe Biden har anklagats för att ha implementerat en ”öppen-gräns”- politik. Vanda Felbab-Brown vid Brookings menar att det varken stämmer för Biden-administrationen eller tidigare demokratiska presidenten och påminner i podden The Current att Barack Obama i vissa kretsar kallades ”chefsdeporterare” under sin tid i Vita huset. Samtidigt har Bidenadministrationen försökt att adressera roten till migrationen – en process som dock tar lång tid, menar hon.

Unga barn rekryteras av gäng

Migranter flyr såväl fattigdom som auktoritära regimer och våldsamma gäng. I Honduras lever mer än hälften av landets befolkning under fattigdomsgränsen, enligt siffror från Världsbanken. I Honduras, Guatemala och El Salvador har man också sett ”makalösa nivåer av våld” under lång tid, enligt Läkare utan gränser. De olika faktorerna samspelar till en sammantaget förvärrad situation vilket leder till ökad migration:

– Familjer i Centralamerika står inför enorm press där gäng försöker rekrytera deras barn till att leva brutala liv…barn så unga som tolv år, det driver familjerna att flytta, säger Vanda Felbab-Brown som betonar att Centralamerika också har blivit transitplats för folk från runt om i världen som vill ta sig vidare till USA och Kanada.

Honduras har till exempel blivit transitland för migranter från såväl Sydamerika och Västindien, liksom från andra världsdelar, enligt Reliefweb. Nu har många migranter samlats vid Honduras södra gräns mot Nicaragua och det humanitära läget är ansträngt enligt organisationen Action Against Hunger:

– Över hela Latinamerika har fattigdom och hunger ökat i åratal, säger Benedetta Lettera, Action Against Hungers chef för Latinamerika till Reliefweb.

– Folk står inför inflation och ökade matpriser, utlöst av covid-19-pandemin och kriget i Ukraina. Dessa förvärrade levnadsvillkor innebär i sin tur att människor inte har något annat val än att migrera, fortsätter hon.

Karavan på väg genom Mexiko

Just nu befinner sig en karavan med migranter i södra Mexiko. I måndags hade den vuxit till 7 000 personer när den lämnade staden Tapachula i Chiapas, och de som ingår i den är fast beslutna att ta sig till USA:

– I Venezuela är läget väldigt tufft, vi kan inte leva på pengarna vi tjänar, det räcker inte för oss och det är därför vi är på väg till USA, säger en pappa från Venezuela som deltar i karavanen tillsammans med sin fru och sina två döttrar.

Under senare år har också allt fler människor flytt Nicaragua, ett land som har gått i en allt mer auktoritär riktning, en utveckling som har intensifierats efter att omfattande politiska protester bröt ut i landet 2018. Innan dess var det få nicaraguaner som försökte fly till USA, medan den siffran för ett år var över 34 000.

Även klimatförändringar en bidragande faktor

Ytterligare en drivkraft för människor att lämna sina hemländer för att ge sig av i en ofta farlig karavan mot USA kan ha att göra med klimatförändringar som skapar ett torrare klimat. En ny studie på University of Utah och University of Texas visar att perioder som är torrare än normalt under odlingssäsongen kan kopplas till migration till USA.

– Resultaten tyder på att effekter av klimatförändringar, särskilt på jordbrukssektorn, sannolikt bidrog till en uppgång till migrationen till USA, säger en av rapportförfattarna Stephanie Leutert från University of Texas.

Forskarna bakom studien, som har granskat data mellan åren 2012–2018, konstaterar att amerikanska politiker som jobbar med migrationsfrågor bör ha detta i åtanke och ge stöd åt länderna att hantera effekterna av klimatförändringarna:

– Klimatförändringarna kommer sannolikt att öka de negativa effekterna på jordbruket i regionen, vilket gör det svårare för småbönder att försörja sig, säger medförfattaren Joshua Busby vid University of Texas.

Han fortsätter:

– Politiker som oroas över de utmaningar som migranter står inför måste hjälpa centralamerikanska länder att investera i alternativa levebröd eller anpassningar, så att regionens medborgare kan stanna i sina hemländer.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Prenumerera gratis på vårt
Nyhetsbrev
Prenumerera gratis på vårt
Nyhetsbrev