Nyheter

Saudiledda samtal väcker fredshopp i Jemen

Mahdi al-Mashat, chef för Houthis högsta politiska råd, skakar hand med Saudiarabiens ambassadör i Jemen Mohammed, bin Saeed Al-Jaber, i Sanaa , Jemen, den 9 april 2023.

JEMEN | Kriget i Jemen har pågått sedan 2014, ofta i medial skugga och med tusentals civila offer som följd. Jemen lyfts dessutom ofta fram som exempel på ett ”proxykrig” utkämpat av de främmande makterna Iran och Saudiarabien som stöder varsin sida i konflikten.

En delegation från ena parten, Saudiarabien, har emellertid anlänt till Jemens huvudstad Sanaa för samtal med de Iranstödda houthirebellerna, vilket på allvar väckt förhoppningar om ett eldupphör.

Den saudiska delegationen är ett tecken på den politiska tyngd som samtalen har och ett läckt fotografi visar också hur houthiledaren Mohammed Ali al-Houthi skakar hand med en saudisk regeringsrepresentant, rapporterar BBC.

Hur ett Jemen i fredstid kommer arta sig politiskt och geografiskt återstår att se, med tanke på Saudiarabien respektive Irans förhoppningar om säkrade territoriella ytor utmed Adenviken. Förutom olja och fossilgas är Jemen rikt på kobolt, guld och fiskevatten som genom hela konflikten varit troféer för stridande parter.

LÄS ÄVEN:
11 000 barn döda eller lemlästade i Jemen
Hopp om att vapenvila ska lindra kris i Jemen
Iranska regimen pressad – kan proteströrelsen fälla den?

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.