Nyheter

Österrike förlänger inre gränskontroller mot Ungern och Slovenien

Migranter på järnvägsspåren nära gränsen mellan Serbien och Ungern, 20 oktober 2022.

Österrike förlänger gränskontrollerna mot Slovenien och Ungern i sex månader till från den elfte maj, då det nuvarande mandatet löper ut. Flera Schengenländer har det senaste året satsat stort på gränskontroller med målet att stoppa migranter.

ÖSTERRIKE | Inom Schengenområdet skall det egentligen inte finnas någon inre gränskontroll. Kontrollen sker istället vid inresa i Schengen och eventuella visum gäller i hela området under den tid det beviljats. Men de senaste åren har allt fler länder valt att återinföra så kallade inre gränskontroller. Anledningen till det stavas oftast flyktingar och migranter.

– Vi kommer inom några dagar att informera EU-kommissionen om att vi behöver förlänga de här gränskontrollerna, sade den tyska inrikesministern Gerhard Karner till radiokanalen ORF under tisdagen, skriver Reuters.

Karner tillade att den fortsätta inskränkningen av viseringsfritt är nödvändig för att bekämpa ”olaglig migration”. Under 2022 sökte över 100 000 människor skydd i Österrike och gränskontrollerna införs på grund av att man vill minska antalet.

Grannlandet Tyskland införde i oktober i fjol gränskontroller mot Österrike av samma anledning: att upptäcka och stoppa migranter. Också Tjeckien införde gränskontroller hösten 2022.

– Det är en signifikant ökning av människor som kommer till Europa, och det oroar mig, sade den tyska inrikesministern Nancy Faeser till Reuters då. Majoriteten av flyktingarna som kommer till Tyskland och Österrike har rest via länder som Serbien, Bosnien och Nordmakedonien på västra Balkan.

EU har flera gånger hamnat i luven på Serbien som man menar har för generösa visumregler för medborgare från vissa länder. Nu senast handlar det om att indier och tunisier har kunnat resa in i Serbien och för att sedan ta sig vidare norrut.

Serbiens president Alexandar Vucic svarade på kritiken, som lyftes av bland annat Nancy Faeser som menade att det är ”oacceptabelt” att bevilja dessa länders medborgare visumfria inresor, genom att säga att de ska se över reglerna och harmonisera dem med övriga EU. Enligt Reuters ska 15 000 personer från Indien och Tunisien ha sökt asyl i Österrike under 2022.

Sommaren 2021 skickade Österrike 400 militärer för att stärka upp framförallt vid gränsen mot Ungern, i och med att allt fler migranter kom den vägen. Men förstärkning skickades även till gränsen mot Slovakien och Tjeckien.

***
LÄS MER
EU:s migrationspakt: ”Cementerar det sämsta av dagens politik”
EU skickar fler båtar till Libyen
Frontex nämner NGO:s över 1000 gånger i rapporter om smuggling

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.