Nyheter

Trots allvarligt hälsotillstånd nekas fängslad palestinier vård

Khader Adnan, som är en av Palestinian Islamic Jihads ledargestalter, har i 67 dagar hungerstrejkat i fängelset Ramla på det ockuperade Västbanken.

I snart 70 dagar har palestiniern Khader Adnan hungerstrejkat i ett fängelse på det ockuperade Västbanken. Familjen har nekats att träffa honom men en advokat har uppdaterat om hans hälsotillstånd och enligt hans fru Randa Moussa är han nära döden.

VÄSTBANKEN | Den palestinska aktivisten Khader Adnan är döende, enligt hans fru Randa Moussa. Khader Adnan, som är en av Palestinian Islamic Jihads ledargestalter, har i 67 dagar hungerstrejkat i fängelset Ramla på det ockuperade Västbanken. Detta är Khader Adnans femte hungerstrejk och minst den elfte gången som han har fängslats sedan 2004, skriver Middle East Eye.

– Min man är döende och administrationen på det israeliska fängelset vägrar att flytta honom till ett civilt sjukhus. Istället håller de honom i Ramla-fängelset som saknar ens den mest basala sjukvårdsavdelningen. Vi har frågat mer än en gång om att flytta honom till ett sjukhus men förfrågningarna har avslagits, säger Randa Moussa.

Organisationen som Khader Adnan tillhör är terrorstämplade av Israel, USA och EU men hans familj nekar konsekvent till att Khader Adnan skulle vara involverad i militanta aktiviteter. Israel menar å sin sida att han har fängslats för att han deltagit i aktiviteter som kan hota säkerheten. Middle East Monitor rapporterade tidigare i april att rättegången – som Khader Adnan sitter fängslad i väntan på – skjutits upp till den 29 maj. Han rapporteras också ha skrivit sitt testamente i händelse av att han dör innan han friges.

Under en presskonferens berättade Khader Adnans bror Mohammed Adnan att en advokat från Addameer Prisoner Support, en organisation som övervakar fängslade palestiniers situation, har besökt honom i fängelset. Efter besöket uppdaterade advokaten familjen om Khader Adnans hälsa och tillstånd. Samtliga medlemmar i familjen har nekats rätten att besöka sin fängslade närstående, enligt den israeliska sidan av säkerhetsskäl.

– Förutom att han upprepade gånger har svimmat lider min bror av hörsel och synsvårigheter, ett allvarligt tryck över bröstet, spasmer i hela kroppen och kräkningar, berättade han på presskonferensen.

Enligt Addameer Prisoner Support sitter just nu 4900 politiska fångar instängda i israeliska fängelser. Enligt Qaddoura Fares från Palestinian Prisoners’ Club, en organisation som kämpar för fängslade palestiniers rättigheter, ignorerar Israel medvetet Khader Adnans krav på att bli frisläppt för att förlänga hans hungerstrejk och därigenom avskräcka andra palestinska fångar. Hungerstrejker bland palestinska fångar är långt ifrån ovanliga.

***
LÄS MER
Palestina avvisar USA:s slutsats om Shireen Abu Aklehs död

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.