Nyheter

Entreprenörer i Turkiet ska utredas för byggfusk

Båda gamla och nya byggnader har rasat samman i jordbävningen, även hus som borde ha kunnat motstå jordbävningen om de verkligen levde upp till rådande standard har fallit samman.

Över 33 000 personer har nu bekräftats döda i jordbävningen i Turkiet och Syrien. I Turkiet har myndigheter meddelat att 131 personer utreds för byggfusk, rapporterar nyhetsbyrån AP på söndagen. Experter menar också att korruptionen i landet har bidragit till att göra dödssiffran än högre.

TURKIET | Bland de byggnader som har rasat ihop finns också nya konstruktioner som enligt turkiska byggregler och standarder borde kunna utstå en jordbävning. Men många bygglov och jordbävningssäkra regleringar efterlevs inte i praktiken.

Turkiets justitieminister Bekir Bozdag uppger att 131 personer i nuläget utreds för sitt ansvar för att byggnadskonstruktioner som skulle vara säkra raserades av jordbävningen. Två personer har gripits i Gaziantep-provinsen misstänkta för att skapat extra utrymmen i en byggnad genom att minska på bärande pelare. Tre personer är enligt justitieministern arresterade i väntan på rättegång, flera är gripna och sju personer har hindrats från att lämna landet, rapporterar AP och hänvisar till lokala turkiska medier.

Nya enheter ska utreda byggfusk

Justitieministern har också meddelat att flera enheter för att utreda brott kopplade till jordbävningen ska upprättas. Dessa ska samla in information om byggentreprenörer och kontrollera bygglov och andra tillstånd.

En person som greps på Istanbuls flygplats i fredags har byggt ett tolvvåningshus i Antakya som rasade samman. Ett okänt antal människor begravdes i rasmassorna av byggnaden. Enligt uppgifter av den turkiska nyhetsbyrån Andalou anser den gripna mannen att han följt alla byggregler och att han inte förstår varför byggnaden inte klarade av jordbävningen. Enligt mannens advokat har hans klient blivit en syndabock.

Amnesti för byggfusk sedan 2018

Den turkiska regeringen har också sedan 2018 haft ett program där byggföretag som inte har följt byggregler har bötfällts istället för att säkra byggnaderna i enlighet med byggreglerna. Detta har inneburit att mer än hälften av landets byggnader eller omkring 13 miljoner lägenheter inte var byggda i enlighet med byggreglerna, rapporterar nyhetsbyrån AP i en artikel i fredags.

Programmet som ger amnesti till företag och individer som har brutit mot bygglov och byggregler infördes inför Turkiets president- och parlamentsval 2018. Därför kommer det inte att räcka med att ställa byggherrar och entreprenörer till svars för brott mot byggregler, menar experter som AP har talat med, som menar att såväl president Recep Tayyip Erdogans agerande liksom regionala och lokala myndigheter också måste granskas.

Korruption kan ha bidragit till högre dödssiffra

Gönül Tol, grundare av Middle East Institute’s Turkietprogram och författare till boken Erdogan’s War: A Strongman’s Struggle at Home and in Syria är inne på samma spår. Hon menar att korruptionen i landet liksom bristande institutioner har bidragit till att dödssiffran har blivit än högre än den hade kunnat bli.

I en intervju med nyhetssajten al-Monitors podcast säger hon att Erdogan försöker framhålla att inget hade kunnat påverka jordbävningens omfattning:

– Men det finns en större berättelse här. Korruption och vanstyre spelade en enorm roll i att bereda vägen för en ännu värre tragedi.

– Jag förstår att en jordbävning av den här magnituden dödar folk men dessa jordbävningar dödar fler människor och blir mer dödliga där institutioner inte fungerar, där det inte finns kapabla och oberoende institutioner där en handfull kumpaner i byggföretag har getts kontrakt för infrastrukturprojekt av regeringen, där de har väldigt lite respekt för byggsäkerhet och byggregler, och där civilsamhällesorganisationer har utplånats, säger hon.

* * *
LÄS MER
Drabbade ifrågasätter Turkiets beredskap
Facklig ilska efter ny allvarlig gruvolycka i Turkiet
Turkiska röster om jordbävningen: Alla bara skrek

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.