Nyheter

Drabbade ifrågasätter Turkiets beredskap

Två kvinnor gråter framför en raserad byggnad i Kahramanmaras i södra Turkiet.

Samtidigt som dödsfallen efter måndagens jordbävning i Turkiet och Syrien fortsätter att stiga höjs kritiska röster i Turkiet. Kritiken handlar både om vad som anses vara en allt för långsam räddningsinsats, och bristande beredskap – bland annat ifrågasätts hur den så kallade ”jordbävningsskatten” har använts sedan den infördes efter den förödande jordbävningen 1999.

TURKIET | På onsdagseftermiddagen hade dödssiffran i Syrien och Turkiet stigit över 11 000 – samtidigt hittades vissa överlevande även under onsdagen.

Den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan har utlyst tre månaders undantagstillstånd i tio provinser som har drabbats hårdast av jordbävningen i Turkiet – enligt presidenten har fler än 8 500 personer dött i landet, och dödssiffran väntas också stiga ytterligare.

Kritiska röster har redan höjts mot vad som anses vara en långsam räddningsinsats. Kemal Kilicdaroglu, ledare för det största oppositionspartiet CHP som också väntas ställa upp i presidentvalet om det går av stapeln som planerat i maj, riktar kritik direkt mot Erdogan:

– Om det finns någon person som är ansvarig för det här så är det Erdogan, sade han, rapporterar BBC.

Frågor om vart skattepengar har gått

En kritik rör den så kallade jordbävningsskatten som infördes efter den förödande jordbävningen i nordvästra Turkiet, nära Istanbul, 1999 då över 17 000 personer dödades. Pengarna från skatten ska gå till arbete för att förhindra att bland annat jordbävning får katastrofala konsekvenser, och för att utveckla landets räddningstjänst.

– Vad har alla våra skatter som samlats in sedan 1999 gått till, säger 61-årige Celal Deniz till AFP i Gaziantep – hans bror och brorsöner var då fortfarande fast i rasmassorna.

Seismologer och ingenjörer menar att det faktum att långa rader av hus helt har rasat samman i de drabbade regionerna handlar om bristande byggteknik bland annat. Enligt seismologen Ahmet Ercan har 6 000 byggnader kollapsat i det drabbade området:

”Med bara 245 räddningsteam har Turkiets administration och [räddningstjänsten] AFAD inte levt upp till förväntningarna om att rädda folk från rasmassorna”, skriver han på Twitter, rapporterar al-Monitor som också skriver att offentliga byggnader och andra hus som skulle ha byggts utifrån jordbävningssäker standard också har kollapsat eller skadats av jordbävningen.

Forskare: Ingen lyssnade på oss

Geologen Naci Gorur ifrågasätter på Twitter om politiker har tagit forskares varningar på allvar:

”Vi, geologer, blev trötta på att upprepade gånger skriva och säga att den här jordbävningen var på väg. Ingen reagerade ens tillräckligt för att fråga oss vad det var vi talade om”, skriver han, enligt al-Monitor.

President Erdogan besökte på onsdagen provinsen Kahramanmaras, två dagar efter jordbävningen som mätte 7,8 på Richterskalan och vars ena efterskalv mätte 7,5. I ett tal där sade han att räddningsinsatserna hade försenats av skadade vägar och flygplatser:

–  Den första dagen hade vi vissa problem men under den andra dagen och i dag är situationen under kontroll, sade han, rapporterar Reuters. Han uppmanade också folk att bara lyssna på myndigheternas information och ignorera ”provokatörer”, uppger BBC.

* * *
LÄS MER
Turkiska röster om jordbävningen: Alla bara skrek
Facklig ilska efter ny allvarlig gruvolycka i Turkiet
Turkiets krigsförklaring mot medierna

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.