Nyheter

Hård kritik mot Gay Games i Hongkong

Ambassadörer för Gay Games 11 Hong Kong 2023-teamet poserar för media efter en presskonferens för Gay Games 11 Hong Kong 2023 (GGHK) i Hongkong, tisdagen den 28 mars 2023.

Den elfte upplagan av sportevenemanget Gay Games ska gå av stapeln i november i år, i Hongkong och i Mexiko. Nu uppmanar fem människorättsaktivister från Hongkong att inte hålla spelen där med hänvisning till det försämrade människorättsläget i Hongkong och Kina.

HONGKONG | I ett öppet brev publicerat på sajten Outsports anklagar Alex Chan, Clark Leung, Lorraine Pan, Adam Nelson och Samuel Bickett ledningen för Gay Games i Hongkong (GGHK) för att svika spelens ”värderingar och principer”. Detta bland annat genom att ledningen har ”allierat sig med proauktoritära individer som är ansvariga för utbredd förföljelse mot Hongkongs folk” skriver de bland annat.

Det var 2017 som Hongkong utsågs som en av två värdstäder. Då sågs detta som positivt och som en möjlighet att stärka hbtq-personers rättigheter i såväl Hongkong som i regionen. Spelen sågs som en möjlighet att snabbt få igång ett bredare samtal kring hbtq-personers rättigheter i Hongkong och också att ”visa upp vårt älskade hem till den globala hbtq-gruppen”, skriver de fem människorrättsaktivisterna.

Demokratirörelse slogs ner

Men i och med att Hongkongs demokratiseringsrörelse slogs ner brutalt 2019, och då repressionen sedan dess accelererat menar de fem människorättsaktivisterna att det inte längre finns en möjlighet att ha ett meningsfullt Gay Games i Hongkong. Detta då det inte längre finns någon yttrandefrihet att tala om, då många demokratiaktivister har gripits och ännu fler har tvingats i exil. Ändå har ledningen för Gay Games Hongkong ”öppet omfamnat den illegitima regimen som har fått i uppgift att krossa Hongkong”, skriver de fem människorättsaktivisterna.

De hänvisar både till hur Gay Games lokala ledning har agerat gentemot högt uppsatta politiker i Hongkong, liksom till uttalande som har gjorts av personer som ingår i Gay Games Hong Kong självt. De beskriver David Ko, som är Gay Games Hong Kongs chef för marknadsföring, som en ”uttalad” antidemokrat, att han har förnekat Kinas koncentrationsläger för minoriteten uigurer och att han är en anhängare av regeringens nedslag på fri- och rättigheter i Hongkong.

Hongkongs värdskap ”bör ställas in”

De fem människorättsaktivisterna varnar också för att Hongkongs nationella säkerhetslag som infördes i juni 2020 kan komma att användas emot idrottare och besökare som väljer att delta i Gay Games. Eftersom lagen också kan användas för vad individer har sagt eller gjort utanför Hongkongs territorium, samt är bred och vag, kan individer gripas av polis. Detta inner att många hbtq-idrottare inte kommer att ha möjlighet att delta i Gay Games, skriver människorättsaktivisterna som pekar på att Taiwan Gay Games redan har dragit sig ur spelen i november.

De uppmanar den internationella federationen för Gay Games att ställa in spelen i Hongkong och låta staden Guadalajara i Mexiko vara ensam värd. ”Om Gay Games federation underlåter att göra det rätta bör regeringar och gayidrottsorganisationer i väst följa Taiwans exempel och formellt varna sina medborgare från att delta av säkerhetsskäl.”

Gay Games brukar beskrivas som olympiska spel för hbtq-personer och anordnades för första gången i San Fransisco 1982, bland annat på initiativ av Tom Waddell, en läkare och tiokampare. Spelen hålls, liksom OS, vart fjärde år. Senast spelen anordnades var 2018 och då stod Frankrike värd.

* * *
LÄS MER
Singapore lättar på hbtq-lagar
Rysslands antigay-lagar skärps ytterligare
Vietnam: Homosexualitet är inte en sjukdom

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.