Nyheter

Inga kvinnor och barn bland de överlevande efter skeppsbrottet

Överlevande från ett skeppsvrak sitter vid ett lager i hamnen i staden Kalamata, cirka 240 kilometer sydväst om Aten onsdagen den 14 juni 2023.

Det är ännu okänt hur många som har dött i skeppsbrottet utanför Pylos i Grekland. Den officiella siffran är i skrivande stund fortsatt runt 80 personer. Många av de döda är barn som befann sig på nedre däck när båten sjönk.

MIGRATION | En av de överlevande berättade för en läkare att över 100 barn fanns på fartygets nedre däck, enligt uppgift för att skydda dem från de hårda väderförhållandena som rådde. Det rapporterar grekisk tv, skriver journalisten Anna Pantiela på Twitter.

”En överlevande från skeppsbrottet i Pylos bärs ut från båten som hämtade några av de överlevande. De såg sina barn, fruar, män, bröder, systrar och vänner drunkna i havet. Det här såret kommer aldrig att läka”, skriver hon i en annan tweet med en bild av en man invirad i en filt som bärs av fartyget via landgången.

Frilansjournalisten John T Psaropoulos skriver att det inte finns några kvinnor eller barn alls bland de överlevande. Flyktingbåten som avgick från den nordafrikanska kusten var extremt överfull. I bilder som flera medier har publicerat syns fartyget snett ovanifrån med blått hav runt omkring. Människor sitter nära varandra på varenda centimeter av fartygets däck. Enligt de 104 överlevande som tagits till vad som ser ut som en stor lagerlokal i Kalamata, där de vaktas av militär, kan det ha funnits 700 personer ombord på båten.

Med 104 överlevande och cirka 80 bekräftade döda kan det finnas upp emot 500 personer till som mist livet. Organisationen Aegean Boat Report, som för statistik och håller koll på hur många flyktingar som anländer till Grekland, skriver på Twitter att ”vi nog aldrig kommer att få veta hur många som fanns ombord på båten”. De som – när båten sjönk – fanns inne på båten sjönk tillsammans med den till botten, skriver Aegean Boat Report.

Alarmphone, en nödlinje som flyktingar kan ringa när de hamnar i sjönöd, skyller olyckan på Greklands inhumana migrationspolitik. Åsikten om att det är Europas gränsregim som ligger bakom den dödliga olyckan delas även av migrationsforskaren Maurice Stierl, för att nämna en av alla de som nu twittrar ut liknande budskap.

Frågan om det dödliga skeppsbrottet kommer att leda till fler sök- och livräddningsinsatser – något som aktivister, människorättsorganisationer och forskare länge krävt – återstår att se.

Tidningen Global har tidigare rapporterat om att de första månaderna i år är de dödligaste sedan 2017, redan innan den senaste olyckan

***
LÄS MER:
Minst 78 döda efter skeppsbrott i Grekland

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Prenumerera gratis på vårt
Nyhetsbrev
Prenumerera gratis på vårt
Nyhetsbrev