Intro

”Kina har en lång arm som kan nå överallt” 

Minst en miljon människor hålls inspärrade i läger i Kina – men när världssamfundet ska diskutera saken så tar det stopp.
Flyende i bland annat Sverige pressas att hålla tyst. Flera uiguriska företrädare i Sverige vittnar om konstiga telefonsamtal och om hur Säkerhetspolisen har kontaktat dem av oro för deras säkerhet. 2010 dömdes en 62-årig uigurisk man i svensk domstol för att ha spionerat på andra uigurer i Sverige. Uigurledaren Dolkun Isa pekar på rapporterna om att Kina driver egna polisstationer i ett 50-tal länder i världen för att övervaka kinesiska medborgare. En sådan polisstation har pekats ut i Stockholm.
Läs Uigurer pressas till tystnad om Kinas fångläger

För första gången under Luiz Ignacio Lula da Silvas andra vända som Brasiliens president har skövlingen i Amazonas minskat – och det reellt. Bara under april månad minskade avskogningen med 68 procent.
Klas Lundström skriver om Skövling i Amazonas ner med 68 procent i april

Och på ledarplats skriver Astrid Pleijel om att textilindustrisystemet bygger på billig arbetskraft som ska ge maximal vinst för de redan rika. ”Visst är det bra att både enskilda länder och globala unioner inför lagar som ska stötta upp ett haltande system – men vad som egentligen behövs är ett nytt system.”
Läs Vi behöver kläder – men till vilket pris?

Om detta och som vanligt mycket mer i dagens Tidningen Global.

Välkommen!
Jan-Åke Eriksson

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.