Tunisisk polis har sedan i lördags gripit flera personer som har kritiserat landets auktoritäre president Kais Saied. Gripandena stärker oron för att Saied håller på att tvinga in landet i en diktatur. Nu kräver experter att USA och EU ska agera för bidra till att landets utveckling börjar gå i demokratisk riktning igen, bland annat genom att trycka på att IMF ställer demokrativillkor på Tunisien för att betala ut ett lån landet har väntat på.
TUNISIEN | På måndagen greps Noureddine Boutar, chef för den mycket populära radiostationen Mosaïque FM som har kritiserat president Kais Saied. En annan av de gripna är Noureddine Bhiri, en högt uppsatt person i oppositionspartiet Ennahda och känd kritiker av Saied.
De senaste dagarna har också en framstående affärsman, två domare och en tidigare diplomat gripits, rapporterar BBC.
Kais Saied frös landets parlament den 25 juli 2021 och har sedan dess har knuffat landet i en allt mer auktoritär riktning. När landet gick till parlamentsval den 17 december förra året i en första valomgång, liksom i dess andra omgång i år, var valdeltagandet knappt tio procent.
Saied själv hävdar att han försöker att rädda landet från kaos. Oppositionspartiet Ennahda beskriver gripandena som en ”kidnappning av Saieds motståndare”, rapporterar BBC.
Eskalerat sedan juli 2021
Läget har eskalerat sedan sommaren 2021 och under ett seminarium om vad USA och det internationella samfundet i stort bör göra för att försöka stoppa den negativa utvecklingen betonade experter att det är ont om tid för att hindra att Tunisien blir en fullskalig diktatur.
Helgens gripande har inneburit en acceleration av det auktoritära styre Saied har upprättat, menade Monica Marks, lärare vid New York University Abu Dhabi och expert på bland annat islamistiska rörelser samt genus och politik i Mellanöstern och Nordafrika under ett seminarium arrangerat av The Center for the Study of Islam and Democracy på onsdagen.
– Tunisien hade tio år av frihet till Kais Saieds presidentkupp. Det var skört men den existerade. Men sedan kuppen den 25 juli 2021 har Saied varit på en lång marsch mot repression, sade hon och förklarade att hur många som har gripits de senaste dagarna är oklart, men att det kan röra sig om 20-talet personer.
Monica Marks pekade också på att få stater har kritiserat Saieds agerande och att detta stärker honom. Hon var också mycket kritisk till att USA:s utrikesdepartements talesperson Ned Price i december beskrev valet som ”ett viktigt första steg till att återställa landets demokratiska bana” – valet hade inte bara rekordlågt valdeltagande, det var också i princip omöjligt för politiska partier att ställa upp i det.
USA ”måste vara tydligt”
Monica Marks menade att Tunisien är ett lackmustest för Bidenadministrationens engagemang för demokrati, och att administrationen har misslyckats i det testet.
– Budskapet måste förändras, inga toppmöten ska hållas med Saied. Vad gäller signaler måste USA vara tydligt annars kommer Saied att tolka det som en blankocheck, sade hon.S
hadi Hamid, författare och forskare vid Brookings Institution, menade i samma seminarium att tiden för att agera håller på att rinna ut. Han argumenterade att USA, liksom europeiska stater, bör utöva påtryckningar på IMF att ställa villkor på den tunisiska presidenten för att det lån landet så desperat behöver ska betalas ut.
IMF-lån villkoras vanligen med krav på ekonomiska åtstramningar i form av indragna subventioner eller nedskärningar inom den offentliga sektorn. I en opinionsartikel på Brookings Institutions hemsida skrev Shadi Hamid i våras tillsammans med Sharan Grewal, som också deltog i onsdagens seminarium, att USA och europeiska allierade borde kräva att Kais Saied för att få IMF-lånet ”tar initiativ till en nationell dialog med alla stora politiska partier, finner konsensus till en vägkarta tillbaka till demokrati och implementerar den vägkartan”.
Viktigt ”skala bort allierade” till Saied
Enligt Shadi Hamid ställde IMF mer än rent ekonomiska krav på den dåvarande egyptiske presidenten Mohammed Mursi 2013. Att inte ställa några villkor på Tunisiens lån, som kan bli slutgiltigt överenskommet inom de kommande veckorna, innebär enligt honom att landet tillåts glida in i diktatur.
Och det finns redan en syn bland många i Mellanöstern på IMF som en aktör som ”aktivt hjälper” diktaturer i regionen, menade han. Att ta till det Shadi Hamid kallar ”en otroligt mäktig hävstång”, det vill säga ett villkorat IMF-lån, innebär dock inte nödvändigtvis att Kais Saied själv låter sig påverkas.
– Har jag stort hopp om att Saied är en rationell aktör? Nej, men jag hoppas att hans allierade förstår hur viktigt IMF-lånet är och målet är att skala bort hans allierade, sade han under seminariet.
* * *
LÄS MER
Leda och vanmakt i Tunisien inför lördagens val
Allt fler politiska orostecken i Tunisien
Tunisiskt missnöje mot president Kais Saied