Prenumerera

Logga in

Nyheter

Hårda strider i Sudan – oron för inbördeskrig ökar

Rök stiger från ett bostadsområde i Sudans huvudstad Khartoum på lördagen när hårda eldstrider mellan armén och den paramilitära Rapid Support Forces bröt ut.

Sudans två högsta militära ledare, general Abdel Fattah al-Burhan och hans tidigare andreman, Mohamed Hamdan Dagalo, strider om makten i Sudans huvudstad Khartoum. Under lördagen utkämpades hårda eldstrider kring presidentpalatset, den statliga tv:n och flera flygplatser bland annat.

SUDAN | General Abdel Fattah al-Burhan har kontroll över landets reguljära armé, medan Mohamed Hamdan Dagalo, också känd som ”Hemedti”, styr över den paramilitära styrkan Rapid Support Forces (RSF). Båda sidor har under lördagen sagt sig kontrollera flygplatser bland annat, rapporterar BBC.

– De skjuter skarp ammunition på taket på huset bredvid och vi håller just nu på att ta skydd, säger Duaa Tariq till BBC.

Afrikanska unionen har uppmanat till omedelbart eld upphör. Diplomater från Saudiarabien, Förenade arabemiraten och USA har enligt Al Jazeera diskuterat händelseutveckling i Sudan. Flera flygbolag har stängt flygtrafiken till Khartoum och grannlandet Tchad har stängt gränsen till Sudan.

Strider vid presidentpalatset i Khartoum

Det var på lördagsmorgonen som striderna bröt ut, efter att varningar om ett allt mer spänt läge hade utfärdats ett par dagar tidigare. Enligt general Abdel Fattah al-Burhan ska hans bostad vid arméhögkvarteret i Khartoum ha angripits vid 09-tiden lokal tid.

– Och det var då saker spårade ur mellan de två sidorna, rapporterar Al Jazeeras korrespondent i Khartoum, Hiba Morgan.

– Skottlossningen från presidentpalatset har dött ut. Det betyder att antingen är RSF eller den sudanesiska armén i kontroll, men vi vet ännu inte säkert vem som kontrollerar presidentpalatset, säger Hiba Morgan till Al Jazeera.

Enligt kanalen har Dagalo anklagat general al-Burhan för att vara en ”brottsling” och i en intervju med Al Jazeera sagt att han antingen kommer att dödas eller ställas inför rätta.

al-Burhan och Dagalo bakom kuppen 2021

Det var just al-Burhan och Dagalo som tillsammans genomförde den senaste militärkuppen i landet hösten 2021. Den senaste tiden har militären förhandlat med civila krafter i landet om att få till stånd ett nytt övergångsstyre där militära och civila skulle dela makten.

Istället har splittringen mellan den reguljära armén och RSF vuxit. I torsdags intog RSF platser i staden Merowe vilket ökade spänningarna betydligt, oron för inbördeskrig växte.

Sudan gick under en period i demokratisk riktning som fick ett abrupt slut i och med kuppen i oktober 2021. Landets diktator Omar al-Bashir störtades av militären i april 2019 efter att en demokratirörelse hade protesterat i flera månader. Protesterna bröt ut i december 2018 efter ökade bröd- och bränslepriser men de kom snart att riktas mot al-Bashir.

Så småningom slöts ett avtal mellan militären och civila krafter i landet. Ett samstyre tog vid under en övergångsperiod. När den perioden närmade sig sitt slut och styret i landet i högre utsträckning skulle tas över av civila aktörer genomförde general Abdel Fattah al-Burhan tillsammans med Mohamed Hamdan Dagalo en ny kupp.

RSF växte fram ur ökända janjawid-milisen

Det har tidigare gjorts försök att integrera de inflytelserika RSF inom armén, något Mohamed Hamdan Dagalo dock har motsatt sig. RSF har anklagats för delaktighet i en massaker mot demokratiaktivister i juni 2019 och bland andra Human Rights Watch har tidigare krävt att både RSF och Mohamed Hamdan Dagalo bör utredas.

Han pekas också ut som ansvarig för krigsbrott i Darfur, och det är ur den ur den ökända janjawid-milisen, kända som ”djävulen på hästryggen” under konflikten i Darfur, som RSF uppstod.

Parallellt med de ökade spänningarna pågick förhandlingar om en övergång till ett mer civilt styre. Processen hade dragit ut på tiden på grund av splittringarna inom militären men har också påverkats av allierade till den tidigare diktatorn al-Bashir. Politiker som vill se ett mer demokratiskt Sudan har betonat vikten av att inte låta al-Bashirs nu upplösta parti National Congress Party få inflytande, enligt Reuters.

al-Bashirs anhängare, som också återfinns inom militären, motsätter sig å sin sida FN:s uppdrag i landet. Under måndagen attackerade grupper som står al-Bashir nära demokratiaktivister i Kober i huvudstaden Khartoum. al-Bashir bodde en gång i Kober och nu sitter han i Kober-fängelset i närheten i väntan på rättegång bland annat för den kupp som 1989 förde honom till makten.

* * *
LÄS MER
Nya protester i Sudan efter blodig torsdag
Varningen: Sudan vid ”farlig vändpunkt”
Steningsdom i Sudan har rivits upp

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.